TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. február 22. 09:34

Valószínűtlennek nevezték Magyarország kohéziós támogatásának tényleges felfüggesztését a JP Morgan elemzői, akik szerint az intézkedés kilátásba helyezése inkább az IMF/EU-finanszírozási csomaggal kapcsolatos uniós tárgyalási taktika része.

A JP Morgan szerint a "brüsszeli illetékesek szerint" a magyar kohéziós támogatások felfüggesztése 2013 januárjától lenne esedékes, egy évre, a túlzott magyar államháztartási deficit miatt.

A ház közölte, hogy véleményük szerint a támogatások folyósításának felfüggesztése "messze nem eldöntött tény", és e lépés tényleges megtétele Brüsszel részéről "továbbra is valószínűtlen".

A JP Morgan szakértőinek előrejelzése szerint Magyarországnak 2012 végéig lesz ideje arra, hogy további költségvetési intézkedések bejelentésével elejét vegye az uniós támogatások felfüggesztésének.

A cég elemzői azt valószínűsítik, hogy e költségvetési intézkedések az IMF/EU-finanszírozási megállapodás feltételrendszerében is szerepelnek majd.

A JP Morgan szerint az EU csak abban az esetben hagyná jóvá a Magyarországnak szóló finanszírozási megállapodást, ha a program olyan államháztartási hiánycélokat jelöl ki, amelyek alapján megszüntethető a Magyarország ellen folytatott túlzottdeficit-eljárás.

Mindezek alapján a JP Morgan úgy véli szerdai értékelésükben, hogy az EU a kohéziós támogatások felfüggesztésének fenyegetését eszközként fogja használni a finanszírozási csomagról szóló majdani hivatalos tárgyalásokon, de a szankciót végül nem fogja érvénybe léptetni.

A cég megjegyzi, hogy az EU most első ízben alkalmazná ezt az szankciót valamely tagország ellen.

A JP Morgan várakozása szerint májusra vagy júniusra állhat össze a Magyarországnak szánt IMF/EU-finanszírozási csomag.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.