2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország rosszul áll evoluciós (értsd fejlődési, jóléti) szempontból - írja Jaksity György, a Concorde elnöke a Facebookon közzétett karácsonyi üzenetében, melyben egyben kritikát is megfogalmaz kormány felé.

A Concorde Értékpapír elnöke, tulajdonosa a Facebookon megjelent levelében azt a gazdasági csodát kéri számon, mely a "közpénzből a falu főterén petúniát ültető munkanélküliek látszat-foglalkoztatásában" ölt testet.

"Bármennyire pallérozott közgazdászok vagyunk, nem értjük, hogy mit mutat a 3 százalékos GDP növekedés, ha ilyen szintű és kiterjedtségű leszakadás van ma Magyarországon. Nem szeretnék a leglesújtóbb és sajnos jól ismert, kormányzati válasz nélkül hagyott jelenségekről beszélni, mint mélyszegénység, gyerekéhezés és -szegénység, inkább olyanokról, amelyekről már csak a magamfajta, gazdasági és társadalmi folyamatokat figyelő connoisseurök gondolkodnak.

Például, hogy van az (az elmúlt pár nap levelei között tallózva), hogy legnagyobb sikerünk a "foglalkoztatás" növelése (vagyis adóforintjainkból a közmunkások számának GDP-t nem növelő és valós foglalkoztatást nem jelentő jelenség) ellenére jövőre elveszik a fogyatékosok foglalkoztatását elősegitő civil szervezetek támogatását? Hogy a független színházak (és akkor a színház helyére lassan bármilyen szó behelyettesithető) a megszünés szélére kerültek?

De hogy időben kiterjesszem a visszatekintést: először adó és kamattámogatással, majd szabadságharccal és elszámoltatással segitettünk jó anyagi helyzetben (is) lévő több százezer hitelfelvevőt, majd adókedvezménnyel és szociális támogatással látjuk el az ezen legjobban kereső rétegeket, ingyenpénzzel támogatunk (mindkettő ezermilliárdos nagyságrend önmagában) vállalati hitelezést, de nem tudunk ehhez illeszkedő színvonalú ellátást biztositani egészségügyi és szociális szempontból kiszolgáltatott polgártársainknak, és civil intézmények szünnek meg, amelyek megpróbáltak ez ellen tenni" - írja Jaksity György.

Majd példaként hozza fel Norvégiát, ahol például a "gazdasági siker és jólét elképesztő növekedése mennyire összekapcsolódott azzal, hogy nem hagyták leszakadni a társadalom egy részét és ahol az állam nem volt elég, ott támogatta vagy legalábbis hagyta élni a civil kezdeményezéseket, hogy pótolják az elmulasztott szerepvállalását" - írja bejegyzésében.

A teljes bejegyzés itt olvasható el

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!