2007. augusztus 29. 05:31

Csökken a 2008-tól megállapítandó nyugdíjak összege az addig megállapítottakhoz képest - közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakigazgatási főosztály vezetője.

A változás egyik legfontosabb oka, hogy a nyugdíj összegének megállapításakor az eddigiekhez képest más kereseti, jövedelmi adatokat kell figyelembe venni - mondta el Hidasi László.

A figyelembe veendő kereseteket, jövedelmeket csökkenteni kell a személyi jövedelemadón túl a nyugdíjjárulékkal, az egészségbiztosítási járulékkal, a magánnyugdíj-pénztári tagok esetében a tagdíjjal, a munkavállalói járulékkal, a vállalkozói járulékkal, így a megállapítás alapja alacsonyabb lesz.

A csökkenés mértéke változó lehet a különböző tényezők hatására, "lehet, hogy valakinél öt százalékos lesz, másoknál 15 százalékos is lehet" - mutatott rá a főosztályvezető. A 2008. január 1-jétől kezdődő időszakban megállapítandó saját jogú nyugdíjakat már a "teljes valorizáció" alapján kell kiszámítani - olvasható nyugdíjbiztosítási főigazgatóság honlapján.

A nyugdíjat az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazásig elért keresetek, jövedelmek átlagából kell kiszámítani, úgy, hogy a régebbi, alacsonyabb jövedelmeket aktualizálják, azaz valorizálják. Ez eddig a nyugdíjazást megelőző három év előtti jövedelmekre vonatkozott, míg az új szabályozás szerint ez teljes körű lesz, azaz a nyugdíj megállapítását megelőző évig fog megtörténni.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.