2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A túl lassú gazdasági növekedés miatt Magyarország még mindig nincs jó pályán az euró bevezetéséhez - vélekedett Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, aki kedden este Brüsszelben a szlovén központi bank elnökével együtt a közös uniós fizetőeszköz bevezetésével kapcsolatos pódiumbeszélgetésen vett részt.

Az euró bevezetése - mondta Járai a pódiumbeszélgetés előtt az MTI-nek - egyrészt kötelező, hiszen az Európai Unió pénze, és amikor aláírtuk a szerződést, mi is vállaltuk, hogy bevezetjük az eurót.

"Ráadásul gazdaságilag Magyarország számára rendkívül fontos lenne, hogy minél hamarabb belépjünk az eurózónába. Megnőne a külkereskedelmünk, átláthatóbbá, egyszerűbbé válna a kereskedelem, stabilabbá a pénz. Nincs árfolyamingadozás, és ez nagy mértékben kedvez a vállalkozóknak. Tervezhetőbb a gazdaság, alacsonyabb az infláció, alacsonyabbak a kamatok" - sorolta a volt jegybankelnök az előnyöket.

Vannak hátrányai is az euró bevezetésének - tette hozzá. Szerinte Magyarországon - miként a többi olyan államban is, amely alacsonyabb fejlettségi szinten csatlakozik majd az euróövezethez -, a felzárkózás során az átlagosnál magasabb béremelkedés várható, ami felfelé nyomja az inflációt. Az árszintünk - tette hozzá - el van maradva az európai árszínvonaltól, elsősorban a szolgáltatásokban és azokban a szektorokban, ahol sok a munkabér.

Ez az árszint - mondta - meg fog emelkedni. Általában a hétköznapi, így például a mezőgazdasági termékek ára emelkedik majd gyorsabban, az iparcikkek ára stabil marad - tette hozzá.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!