3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank kedden megválasztott új felügyelő bizottságának elnöke, volt jegybankelnök szerint az MNB új felügyelő bizottságába (fb) a parlamenti pártok nem pártfeladatot ellátó embereket, hanem szakmailag nagyon felkészült szakembereket választottak.

Járai Zsigmond a jegybank fb-jének megválasztását követően újságíróknak elmondta: "szuperprofesszinális csapatot" választott a parlament az MNB felügyelő bizottságába, a megválasztottak szakmai előéletük alapján igazi szakértői a jegybanki, illetve a más típusú pénzügyi szakterületeknek, ez jelentősen segíti majd a közös munkát.

Aláhúzta: az fb a jegybank törvény alapján az MNB belső gazdálkodását, a gazdálkodás törvényességét ellenőrzi majd, de nem szól bele abba, hogy a jegybank monetáris tanácsa hogyan alakítja a monetáris politikát.

Járai Zsigmond, az új fb elnöke a testület megválasztását követően kérdésre elmondta: korábban, még aktív jegybankelnökként ő amellett érvelt, hogy nem kell felállítani a pártok által delegált tagokból felálló felügyelő bizottságot az MNB-ben.

Elmondta: ő annak idején azt képviselte, hogy a jegybanki gazdálkodás ellenőrzését az Állami Számvevőszék is el tudja végezni, a parlament azonban másképp döntött, és ezt elfogadta, most pedig megtiszteltetésnek érzi az fb elnökévé való megválasztását.

Egy másik kérdésre Járai Zsigmond hangsúlyozta: a most megválasztott fb nem fog olyan javaslatot tenni, hogy a hatályos jegybanktörvényt bármilyen módon megváltoztassák, a törvények megalkotása a parlament feladata, a mostani törvényes keretek között fog az új fb dolgozni, lesznek olyan ellenőrzési feladatok is, amelyekben együtt fognak működni az Állami Számvevőszékkel. Elmondta: az MNB felügyelőbizottságának nem feladata a jegybanki vezetés bármilyen "ellensúlyozása", az fb korrekt együttműködésre fog törekedni az MNB vezetésével. A hatályos jegybanktörvény világosan meghatározza, mi a felügyelőbizottság dolga, és mi a monetáris tanács dolga.

"Azt gondolom, a hatályos jegybanktörvény alapvetően megfelel az uniós szabályoknak" - emelte ki Járai Zsigmond. "Azt gondolom, a parlament meghatározta a jegybank ellenőrzésének filozófiáját, ebben szerepe van a felügyelő bizottságnak, szerepe van az Állami Számvevőszéknek, az ellenőrzésben együttműködve végezzük el a feladatunkat" - emelte ki az új fb-elnök.

Egy, a javadalmazásra vonatkozó kérdésre kiemelte: " úgy gondolom, az MNB-elnök jövedelme nem befolyásolja a függetlenségét." Véleménye szerint ez gazdálkodási kérdés, mint ahogy az fb tagjainak díjazása is. "Nincs bennünk, bennem semmilyen csalódottság a javadalmazást illetően, nem ezért vállaltuk el, az fb tagságot megtiszteltetésnek tartjuk" - hangoztatta Járai Zsigmond.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!