2p

Akár egy év alatt is véghez lehet vinni olyan intézkedéseket, amelyek 2-3 év múlva érezhető gazdasági javulást hoznak; mindenekelőtt adócsökkentésre és a bürokrácia leépítésére lenne szükség - mondta Járai Zsigmond, volt jegybankelnök csütörtökön Debrecenben.

Az adórendszer egyszerűsítése és az alacsony, egykulcsos adó irányába kell lépéseket tenni, hiszen az egy sor közép-európai országban bevált. Ez fellendítené a vállalkozásokat és nem terelné őket az adóelkerülés irányába - fogalmazott az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere azon az egyetemi fórumon, amelyet a Debreceni Egyetem Politikatudományi Tanszéke szervezett.

Járai megítélése szerint jelenleg a magyar vállalkozók apátiában vannak, ebből kimozdulni pedig csak úgy lehet, ha olyan gazdasági környezetet hozunk létre, amelyben felszabadulnak a vállalkozó szellemű magyarokban lévő energiák.

A változáshoz fontos lenne egy kiforrt gazdasági filozófia és ennek a vonalán kellene meghozni az intézkedéseket. Az intézményrendszert átláthatóvá és egyszerűbbé kellene tenni, hiszen a bürokrácia a korrupció és az adócsalás melegágya. Az intézkedések után kialakuló stabil környezet a gazdasági mutatókon is tükröződne.

Kérdésre válaszolva elmondta: azoknál a közszolgáltatásoknál, ahol mindenképpen monopol helyzet áll fenn, jobb az állami tulajdonú monopólium, mint a magánkézben lévő, amely kiviszi a hasznot az országból.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!