2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok nehézség után jó pályára került a magyar gazdaság, és a remények szerint azon is marad - mondta Járai Zsigmond az MTI-nek kedden, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán Makrogazdasági kérdések és potenciálok címmel tartott előadása előtt.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke úgy vélekedett, a jövőben nagy gazdasági növekedés nem várható, az Európai Unió és az egész világ nem áll túl jól, „de Magyarország ezen belül viszonylag jól fog teljesíteni”.     

A szakember szerint, ha az ország 2-3 százalékos növekedést fenn tud tartani éveken keresztül, az már jó eredmény lesz. Bár a 3 százalék körüli növekedés az emberek számára még szinte nem is érezhető, a számokban már kimutatható. A korábbi évek visszaesése után növekedésnek indult a gazdaság, viszonylag jók a munkanélküliségi számok és a makrogazdasági adatok - mutatott rá.     

Jelenleg az export húzza a gazdaságot, valamint a nagyobb vállalatok növekedése - emelte ki Járai Zsigmond -, de arra lenne szükség, hogy a kis- és középvállalkozások húzzák a növekedést, függetlenül attól, hogy milyen ágazatban, a mezőgazdaságban, a turizmusban, az élelmiszeriparban vagy épp a feldolgozóiparban tevékenykednek.     

Az elnök szerint ehhez sok mindent kellene tenni, például az uniós forrásokat még inkább a gazdaság felé fordítani. Ez már zajlik - jegyezte meg, hozzátéve: szükség lenne azonban a bürokrácia és a vállalkozók életét nehezítő felesleges szabályok további csökkentésére, a vállalkozások működésének egyszerűbbé tételére. Ebben meglátása szerint sokat lehetne tanulni az unió más országaitól, Spanyolországtól, Olaszországtól, de akár az Egyesült Államoktól is. Ez olyan terület, ahol nekünk magunknak kell lépéseket tenni, és nem kívülről várni a változást - tette hozzá Járai Zsigmond.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!