2p

A korábbi miniszter úgy véli, nem elég a költségvetési egyensúly, dinamizálni kell a gazdaságot. A mostani 3,6 millió munkavállaló helyett 5 millió magyarnak kellene dolgoznia.

Egy Fidesz vezette kormányban pozíciót vállalna Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke, az Orbán-kormány pénzügyminisztere erről az MTI-nek beszélt Miskolcon, kedden. "Orbán Viktor bejelentette, hogy dolgoznom kell, és természetesen szívesen teszek eleget ennek, bármilyen pozícióban" - mondta Járai Zsigmond.

A pénzügyi-gazdasági szakember - aki a CIG Pannónia Biztosító Zrt. felügyelőbizottságának elnökeként vett részt a Klaszter Menedzserek Klubjának miskolci kibővített ülésén - úgy fogalmazott: teljesen új pályára kell állnia a magyar gazdaságnak. A költségvetés egyensúlyának viszonylagos fenntartása azonban kulcskérdés, de nem elég, önmagában ez nem oldja meg a problémát, ez a nagy félreértés - jelentette ki.

Természetesen a költségvetés egyensúlyának betartására törekedni kell - hangsúlyozta -, a gazdaság versenyképességének növelése ugyanakkor elodázhatatlan, erre kell a jövőben a hangsúlyt fektetni. Ehhez adócsökkentés, a bürokrácia csökkentése, egyszerűsítése, a korrupció visszaszorítása, munkahelyteremtés - lényegében nagyon sok minden - szükséges. Magyarul: kormányozni kellene, és nem csak a költségvetéssel foglalkozni - mondta Járai Zsigmond.

A Bajnai-kormány regnálása alatt egy dolgot megcsinált: javította a költségvetés egyensúlyát olyan szintre, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól le lehessen hívni a szükséges hiteleket, amely stabilizálta a gazdaságot, de azt nem a magyar gazdaságpolitika tette - szögezte le. Megemlítette: a kormánynak legalább másik tíz feladatot meg kellett volna csinálnia, közte a versenyképesség, a foglalkoztatás és a pénz erősségének növelését.

Most már nem érdemes mutogatni, függetlenül a Bajnai Gordon által a parlamentben elmondottaktól, a jövőre kell koncentrálni, a múltat már nem érdemes nagyon boncolgatni - tette hozzá.

Járai Zsigmond szerint a fő probléma az a mai Magyarországon, hogy mintegy 5 millió embernek kellene dolgoznia a 10 milliós lakosságból, ennél azonban lényegesen kevesebbet, 3,6 milliót foglalkoztatnak a munkaadók. "Az az egymillió munkahely, amit a Fidesz emleget, nagyon-nagyon kellene, ugyanakkor nagyon nehéz lesz megteremteni" - vélekedett a szakpolitikus.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!