2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A piaci várakozások azt mutatják, hogy a jövő év első negyedévében öt százalék közelébe is csökkenhet a jegybanki alapkamat - mondta Járai Zsigmond szerdán Szekszárdon, a Magyar Vállalkozói Szalon gazdasági fórumán.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának (fb) elnöke megjegyezte: meglátása szerint miután az elmúlt két hónapban semmilyen kárt nem okozott az alapkamat csökkentése, azok jó lépések voltak. Hozzátette: ennek nyomán a banki hitelezés, ami az Európai Unióban Magyarországon esett vissza a legjobban, nőni fog, mert elérte azt a mélypontot, amikor a bankoknak is az az érdeke, hogy kihelyezzék a pénzüket a gazdaságba.

Mint mondta, a mainál gyengébb forint sem okozna magasabb inflációt Magyarországon. "Jelenleg nem az a helyzet, mint 2005-ben volt, amikor azt gondoltuk, hogy ha gyengül a forint, az importon keresztül begyűrűzik az áremelkedés; ma nincs kereslet, vásárlóerő. A gyengébb forinttal az export megnő, esetleg segíthet a válságból kilábalásban" - fogalmazott.

Járai Zsigmond kifejtette: Magyarországon ma nem infláció, hanem áremelkedés van. Akkor van infláció, ha azért emelkednek az árak, mert túl sok pénz kerül a gazdaságba, és a túl nagy a kereslet nyomja fel az árakat. Ez a veszély Magyarországon nem fenyeget, inkább recesszió van - magyarázta. Az áremelkedés az olajárak, élelmiszerek drágulásából és az adóemelésekből következik, ez ellen nem lehet magas kamattal harcolni - jelentette ki.

Magyarország növekedési kilátásaival kapcsolatban úgy vélte: a jövő évre tervezett 1 százalékos növekedés Németország teljesítményétől függ; "a belső mozgatói nem látszanak ennek az egyszázalékos növekedésnek sem" - mondta a jegybank fb-elnöke.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!