<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Jövőre öt százalékkal emelkednek a nyugdíjak, míg a közalkalmazottak bérét 5-10 százalékkal növelik - jelentette be Ana Brnabic szerb kormányfő a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnap reggeli híradójának beszámolója szerint.

A miniszterelnök szombaton értékelte kormánya első száz napjának eredményeit, majd közölte, nyugdíj- és béremelésre lehet számítani. A nyugdíjasok a 2018-tól esedékes emelés mellett egy hónap múlva ötezer dináros (13 ezer forint) egyszeri támogatást is kapnak.

Az oktatásban, az egészségügyben, a szociális intézményekben, az igazságszolgáltatásban, az adóhivatalokban, valamint a biztonság és védelem, illetve a művelődés területén dolgozók tízszázalékos béremelésre, míg a bürokráciában foglalkoztatottak ötszázalékos fizetésnövekedésre számíthatnak januártól.

Ana Brnabic emlékeztetett arra, hogy 2014-ben a kormány szigorú megszorító intézkedéseket vezetett be, ezért csökkentette a nyugdíjakat és a béreket. A nyugdíjakat egy évvel később 1,25 százalékkal, 2016-ban pedig 1,75 százalékkal növelték, a mostani emelés pedig azt jelenti, hogy az idősek a 2014-es megszorító intézkedések előtti nyugdíjuknál többet kapnak 2018-tól.

A szerb kormányfő felhívta a figyelmet arra is, hogy kabinetjének első száz napját a befektetések és a kereskedelmi áruforgalom növekedése, illetve az államadósság csökkenése jellemezte. Mint mondta: az államadósság szeptember végén a bruttó hazai termék 65,4 százalékát tette ki, míg egy évvel korábban 73 százalékos volt.

Ana Brnabic kormányát június 29-én választotta meg a parlament. Azért kellett új kormányt választani, mert a hivatalban lévő miniszterelnököt, Aleksandar Vucicot államfővé választották.
 
MTI 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.