<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A cseh kormánykoalíció pártjai megállapodtak abban, hogy a jövő évtől egykulcsos, minden valószínűség szerint 15 százalékos személyi jövedelemadó váltja fel a jelenlegi kétkulcsos, 12, illetve 32 százalékos rendszert – idézi a Napi Gazdaság Mirek Topolanek kormányfő Hospodárské Noviny című lapnak adott nyilatkozatát.

A pénzügyi tárca javaslatát az elmúlt hetekben megvitatták a gazdasági miniszterek, de minderről eddig csak lapértesülésekből lehetett tudni. A kormány április 3-án teszi közzé adó- és szociális reformcsomagját. Az egykulcsos adó bevezetésével a Polgári Demokrata Párt (ODS) programjának egyik alapelemét valósítjuk meg, de az adókedvezményekről és más részletkérdésekről még nincs végleges döntés - mondta a miniszterelnök.

A személyi jövedelemadó alapja sajtóértesülések szerint nem a nyugdíj- és egészségügyi hozzájárulás levonása utáni bruttó bér, hanem a munkavállaló és a munkáltató által fizetett hozzájárulásokat is magában foglaló "szuperbruttó" bér lesz. Ezzel az adóalap 47,5 százalékkal magasabb lesz a mostaninál - jelentette a Bloomberg.

A rendszer bevezetésével a 20-25 ezer korona (177-221 ezer forint) havi átlagbért keresők nyernek majd a legkevesebbet - ismerte el a miniszterelnök -, a reform egyéb elemeit, így az üzleti tevékenység akadályainak megszüntetését is figyelembe véve azonban középtávon javul a középosztály helyzete - olvasható a Napi Gazdaság cikkében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.