2p

A cseh kormánykoalíció pártjai megállapodtak abban, hogy a jövő évtől egykulcsos, minden valószínűség szerint 15 százalékos személyi jövedelemadó váltja fel a jelenlegi kétkulcsos, 12, illetve 32 százalékos rendszert – idézi a Napi Gazdaság Mirek Topolanek kormányfő Hospodárské Noviny című lapnak adott nyilatkozatát.

A pénzügyi tárca javaslatát az elmúlt hetekben megvitatták a gazdasági miniszterek, de minderről eddig csak lapértesülésekből lehetett tudni. A kormány április 3-án teszi közzé adó- és szociális reformcsomagját. Az egykulcsos adó bevezetésével a Polgári Demokrata Párt (ODS) programjának egyik alapelemét valósítjuk meg, de az adókedvezményekről és más részletkérdésekről még nincs végleges döntés - mondta a miniszterelnök.

A személyi jövedelemadó alapja sajtóértesülések szerint nem a nyugdíj- és egészségügyi hozzájárulás levonása utáni bruttó bér, hanem a munkavállaló és a munkáltató által fizetett hozzájárulásokat is magában foglaló "szuperbruttó" bér lesz. Ezzel az adóalap 47,5 százalékkal magasabb lesz a mostaninál - jelentette a Bloomberg.

A rendszer bevezetésével a 20-25 ezer korona (177-221 ezer forint) havi átlagbért keresők nyernek majd a legkevesebbet - ismerte el a miniszterelnök -, a reform egyéb elemeit, így az üzleti tevékenység akadályainak megszüntetését is figyelembe véve azonban középtávon javul a középosztály helyzete - olvasható a Napi Gazdaság cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!