<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Tavaly nem volt, de jövőre sem lesz adóreform - a kormányzati megszólalásokon kívül a költségvetési adatokból is ez olvasható ki a Világgazdaság szerint, holott a bevételi többletek már korábban is lehetővé tették volna a csökkentést.

Az adóteher csökkentésére fordítható mozgástér 2009-ben alig lesz nagyobb, mint amekkora 2007-ben volt. Jövőre a kormány már

csak 100-150 milliárd forintos kerettel számol a korábban közölt 250 milliárd helyett, ám ekkora összeget a 2007-es büdzséből is ki lehetett volna szorítani. Tavaly ugyanis a hatszázmilliárd forintot is megközelítették a terven felüli állami bevételek, ám igaz, e tétel kétharmadát a költségvetési deficit terven felüli csökkentésére fordította a kabinet, és a kormánynak eleget kellett tennie bizonyos törvényi kötelezettségeknek is.

A tavalyi büdzsé helyzetét tovább javította, hogy egy 88 milliárd forintos adósság eredetileg tavalyra tervezett átvállalásának már 2006-ban eleget tett a költségvetés, az államadóssággal kapcsolatos tételek pedig mintegy 150 milliárd forintos pozitívumot hoztak.

A bevételek jelentős részét azonban elvitték a különböző kiadások. A kormány közel 65 milliárd forintot költött a MÁV veszteségeinek csökkentésére, a költségvetési szervek működése pedig a tervezettnél közel háromszázmilliárd forinttal került többe az adófizetőknek. Aggasztó az is, hogy a pénzügyminiszériumi közlések szerint a költekezés hátterében személyi juttatások és dologi kiadások húzódnak meg, vagyis nem beruházások vagy fejlesztések vitték el a sok milliárdnyi összeget.

A nyugdíjemelés törvényi kötelezettsége mellett a kiadásokat növelte a közszférában dolgozók előre hozott tizenharmadik havi fizetésének átutalása is. Igaz, ez utóbbi mintegy negyvenmilliárd forintos adó- és járulékbevételi többletet eredményezett - írja a Világgazdaság.