2008. április 10. 06:14

Tavaly nem volt, de jövőre sem lesz adóreform - a kormányzati megszólalásokon kívül a költségvetési adatokból is ez olvasható ki a Világgazdaság szerint, holott a bevételi többletek már korábban is lehetővé tették volna a csökkentést.

Az adóteher csökkentésére fordítható mozgástér 2009-ben alig lesz nagyobb, mint amekkora 2007-ben volt. Jövőre a kormány már

csak 100-150 milliárd forintos kerettel számol a korábban közölt 250 milliárd helyett, ám ekkora összeget a 2007-es büdzséből is ki lehetett volna szorítani. Tavaly ugyanis a hatszázmilliárd forintot is megközelítették a terven felüli állami bevételek, ám igaz, e tétel kétharmadát a költségvetési deficit terven felüli csökkentésére fordította a kabinet, és a kormánynak eleget kellett tennie bizonyos törvényi kötelezettségeknek is.

A tavalyi büdzsé helyzetét tovább javította, hogy egy 88 milliárd forintos adósság eredetileg tavalyra tervezett átvállalásának már 2006-ban eleget tett a költségvetés, az államadóssággal kapcsolatos tételek pedig mintegy 150 milliárd forintos pozitívumot hoztak.

A bevételek jelentős részét azonban elvitték a különböző kiadások. A kormány közel 65 milliárd forintot költött a MÁV veszteségeinek csökkentésére, a költségvetési szervek működése pedig a tervezettnél közel háromszázmilliárd forinttal került többe az adófizetőknek. Aggasztó az is, hogy a pénzügyminiszériumi közlések szerint a költekezés hátterében személyi juttatások és dologi kiadások húzódnak meg, vagyis nem beruházások vagy fejlesztések vitték el a sok milliárdnyi összeget.

A nyugdíjemelés törvényi kötelezettsége mellett a kiadásokat növelte a közszférában dolgozók előre hozott tizenharmadik havi fizetésének átutalása is. Igaz, ez utóbbi mintegy negyvenmilliárd forintos adó- és járulékbevételi többletet eredményezett - írja a Világgazdaság. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.