2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tavaly nem volt, de jövőre sem lesz adóreform - a kormányzati megszólalásokon kívül a költségvetési adatokból is ez olvasható ki a Világgazdaság szerint, holott a bevételi többletek már korábban is lehetővé tették volna a csökkentést.

Az adóteher csökkentésére fordítható mozgástér 2009-ben alig lesz nagyobb, mint amekkora 2007-ben volt. Jövőre a kormány már

csak 100-150 milliárd forintos kerettel számol a korábban közölt 250 milliárd helyett, ám ekkora összeget a 2007-es büdzséből is ki lehetett volna szorítani. Tavaly ugyanis a hatszázmilliárd forintot is megközelítették a terven felüli állami bevételek, ám igaz, e tétel kétharmadát a költségvetési deficit terven felüli csökkentésére fordította a kabinet, és a kormánynak eleget kellett tennie bizonyos törvényi kötelezettségeknek is.

A tavalyi büdzsé helyzetét tovább javította, hogy egy 88 milliárd forintos adósság eredetileg tavalyra tervezett átvállalásának már 2006-ban eleget tett a költségvetés, az államadóssággal kapcsolatos tételek pedig mintegy 150 milliárd forintos pozitívumot hoztak.

A bevételek jelentős részét azonban elvitték a különböző kiadások. A kormány közel 65 milliárd forintot költött a MÁV veszteségeinek csökkentésére, a költségvetési szervek működése pedig a tervezettnél közel háromszázmilliárd forinttal került többe az adófizetőknek. Aggasztó az is, hogy a pénzügyminiszériumi közlések szerint a költekezés hátterében személyi juttatások és dologi kiadások húzódnak meg, vagyis nem beruházások vagy fejlesztések vitték el a sok milliárdnyi összeget.

A nyugdíjemelés törvényi kötelezettsége mellett a kiadásokat növelte a közszférában dolgozók előre hozott tizenharmadik havi fizetésének átutalása is. Igaz, ez utóbbi mintegy negyvenmilliárd forintos adó- és járulékbevételi többletet eredményezett - írja a Világgazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!