TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Londoni elemzők nem zárják ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn ismét végrehajt egy soron kívüli kamatcsökkentést. Decemberben az MNB már megkezdte az alapkamat csökkentését, és összességében egy százalékkal enyhítette azt.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport hétvégi globális makroadat-figyelő összeállításainak idei első kiadása felidézi, hogy az MNB már decemberben is szakított addigi rendszeres gyakorlatával, és két ízben csökkentette alapkamatát, először az eredetileg nem kamatdöntőnek szánt hó eleji monetáris tanácsi ülésen. A múlt havi 1,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés megfelelt a várakozásoknak, de az enyhítés kettébontása meglepetés volt, áll az elemzésben.

Folytatódhat a kamatcsökkentés

A ház szerint a Monetáris Tanács legutóbbi megnyilatkozásai arra vallanak, hogy a testület a lehető leggyorsabban le akarja építeni az októberben végrehajtott, 3,00 százalékpontos vész-kamatemelést, de inkább a gyakoribb és kisebb lépéseket pártolja az egyszeri nagyobb csökkentések ellenében.

Jóllehet a túl gyakori kamatmozgatás hosszú távon árthat a jegybank hitelességének, a JP Morgan elemzői szerint azonban a legutóbbi csökkentések kedvező devizapiaci fogadtatása arra bátoríthatja a Monetáris Tanácsot, hogy - legalábbis időlegesen - folytassa a havi két kamatdöntés gyakorlatát. Ennek alapján a cég "jó esélyt" lát arra, hogy a magyar központi bank hétfőn végrehajt egy újabb, fél százalékpontos kamatcsökkentést.

Ha ez mégis elmaradna, a JP Morgan elemzői erre az esetre a rendes januári kamatdöntő ülésre egy menetben 1,00 százalékpontos csökkentést valószínűsítenek.

Az infláció is csökken

Az elemzés szerint az e hónapra jósolt újabb agresszív enyhítést alátámasztja a ház saját prognózisában szereplő meredek decemberi inflációcsökkenés: a JP Morgan londoni szakértői a múlt hónapra 3,5 százalékos éves szintű magyarországi áremelkedést várnak a novemberben mért 4,2 százalék után. A cég februárra is jósol 0,5-1,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentést, és az év közepére 7,00-7,50 százalékos jegybanki kamatszintet vár.

A londoni elemzői közösségben vannak ennél jóval agresszívabb magyarországi kamatcsökkentési becslések is. A legerőteljesebb jóslatok között van a Merrill Lynch bankcsoporté, amely Londonban kiadott legutóbbi térségi előrejelzésében azt írta: várakozása szerint 2009-ben a magyarországi jegybanki kamatszint 5,50 százalékra csökken.

Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési és elemző csoport globális feltörekvő piacokért felelős stratégája és főközgazdásza a múlt hónap eleji, soron kívüli kamatcsökkentés után azt mondta az MTI-nek: 5,00-6,00 százalékpontos további magyarországi kamatcsökkentést is lehetségesnek tart egy éven belül.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.