2007. szeptember 3. 15:31

A zárszámadás egy tükörkép - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen a tavalyi év költségvetésének végrehajtásáról beszélt. A tükörkép szerint 2006 leginkább egy hagymázas elképzelésektől duzzadó, következmények nélküli katyvasz volt. Mfor.hu tudósítás.

Az idei zárszámadás biztatóbb lesz?

A tavalyi évben bekövetkezett harminc százalékot meghaladó eltérés döbbenetes - mondta Kovács Árpád az államháztartási hiány hihetetlen elszállásával kapcsolatban. Az sem mindennapi, hogy a sarokszámot kétszer is módosította a kormány, de még így sem sikerült még körülbelülre sem belőni annak mértékét.

Erről a giga eltérésről mindazonáltal nem az apparátus tehet, vagyis nem a közszféra túlköltése miatt volt tarhatatlan a tavalyi büdzsé. Sokkal inkább az - mondta Kovács ,- hogy a tervezésnél nem tényekből indultak ki. Emellett nem kezdődtek el a reformok, például a nagy ellátórendszerek reformja.

Ráadásul a Budapest Airport eladásából származó bevétel költségvetési szinten még a 2005. évhez volt sorolva. Ez azt jelentette, hogy 2005-ben igencsak impozáns kép rajzolódott ki, de 2006-ban ennek a visszája következett be, amikor is semmi plusz nem keletkezett a költségvetésben az eladásból.

Ilyet még egyszer nem lehet

2009-re nem szabad a mostani tervezési mechanizmussal elindulni, sőt már a 2008-as költségvetési tervezésnél is erre kell törekedni. A kormány az öt párt egyetértésével próbálja kidolgozni azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi a költségvetés programszerű (vagyis nem ad hoc jellegű) megalkotását és azt, hogy a költségvetés tartalmazta számokat be is kell tartani.

Ez a büdzsé megalkotásának szabályozása mellett egy sor feladatot ró az Országgyűlésre. Egy elem már megvan: tavaly fogadta el az Országgyűlés, hogy a kormány csak pozitív elsődleges egyenlegű költségvetést nyújthat be a parlamentnek. Emellett a szabályokat egységes keretbe kell foglalni, mert pillanatnyilag van olyan feladat, amelyet a Házszabály tartalmaz, az Alkotmányból viszont teljes mértékben hiányzik a gazdasági terület.

Az ÁSZ is szeretne részt a költségvetési hivatalban

Az ellenőrző funkciót a Költségvetési Hivatal (vagy Tanács) látja majd el, amely jövőre kezd felállni, vagyis tényleges működését csak 2009-ben kezdheti el. Hasonlóképpen az idén ősszel kezdik el a költségvetés szabályozásáról szóló törvényeket tárgyalni, így a 2008-as büdzsén nem, csak a 2009-esen látszik majd meg az újítás egy az egyben.

A költségvetési hivatalról ma még vajmi keveset lehet tudni. Nem ismert, hogy egyáltalán milyen státuszt kap, valóban hivatal lesz-e. Így nem tudni azt sem, hányan dolgoznak majd ott.

Mindenesetre az Állami Számvevőszék januártól saját berkein belül létre fog hozni egy a költségvetésért felelős, néhány fős munkacsoportot - mondta az elnök.

Így az is elképzelhető, hogy a hivatal felállítása után ez a csapat képzi majd annak a magvát. Ha nem így lenne, akkor olyan sokáig tartana a tényleges munka beindítása, hogy el is veszne az év - mondta Kovács.

F. Sz. E.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.