TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. szeptember 3. 15:31

A zárszámadás egy tükörkép - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen a tavalyi év költségvetésének végrehajtásáról beszélt. A tükörkép szerint 2006 leginkább egy hagymázas elképzelésektől duzzadó, következmények nélküli katyvasz volt. Mfor.hu tudósítás.

Az idei zárszámadás biztatóbb lesz?

A tavalyi évben bekövetkezett harminc százalékot meghaladó eltérés döbbenetes - mondta Kovács Árpád az államháztartási hiány hihetetlen elszállásával kapcsolatban. Az sem mindennapi, hogy a sarokszámot kétszer is módosította a kormány, de még így sem sikerült még körülbelülre sem belőni annak mértékét.

Erről a giga eltérésről mindazonáltal nem az apparátus tehet, vagyis nem a közszféra túlköltése miatt volt tarhatatlan a tavalyi büdzsé. Sokkal inkább az - mondta Kovács ,- hogy a tervezésnél nem tényekből indultak ki. Emellett nem kezdődtek el a reformok, például a nagy ellátórendszerek reformja.

Ráadásul a Budapest Airport eladásából származó bevétel költségvetési szinten még a 2005. évhez volt sorolva. Ez azt jelentette, hogy 2005-ben igencsak impozáns kép rajzolódott ki, de 2006-ban ennek a visszája következett be, amikor is semmi plusz nem keletkezett a költségvetésben az eladásból.

Ilyet még egyszer nem lehet

2009-re nem szabad a mostani tervezési mechanizmussal elindulni, sőt már a 2008-as költségvetési tervezésnél is erre kell törekedni. A kormány az öt párt egyetértésével próbálja kidolgozni azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi a költségvetés programszerű (vagyis nem ad hoc jellegű) megalkotását és azt, hogy a költségvetés tartalmazta számokat be is kell tartani.

Ez a büdzsé megalkotásának szabályozása mellett egy sor feladatot ró az Országgyűlésre. Egy elem már megvan: tavaly fogadta el az Országgyűlés, hogy a kormány csak pozitív elsődleges egyenlegű költségvetést nyújthat be a parlamentnek. Emellett a szabályokat egységes keretbe kell foglalni, mert pillanatnyilag van olyan feladat, amelyet a Házszabály tartalmaz, az Alkotmányból viszont teljes mértékben hiányzik a gazdasági terület.

Az ÁSZ is szeretne részt a költségvetési hivatalban

Az ellenőrző funkciót a Költségvetési Hivatal (vagy Tanács) látja majd el, amely jövőre kezd felállni, vagyis tényleges működését csak 2009-ben kezdheti el. Hasonlóképpen az idén ősszel kezdik el a költségvetés szabályozásáról szóló törvényeket tárgyalni, így a 2008-as büdzsén nem, csak a 2009-esen látszik majd meg az újítás egy az egyben.

A költségvetési hivatalról ma még vajmi keveset lehet tudni. Nem ismert, hogy egyáltalán milyen státuszt kap, valóban hivatal lesz-e. Így nem tudni azt sem, hányan dolgoznak majd ott.

Mindenesetre az Állami Számvevőszék januártól saját berkein belül létre fog hozni egy a költségvetésért felelős, néhány fős munkacsoportot - mondta az elnök.

Így az is elképzelhető, hogy a hivatal felállítása után ez a csapat képzi majd annak a magvát. Ha nem így lenne, akkor olyan sokáig tartana a tényleges munka beindítása, hogy el is veszne az év - mondta Kovács.

F. Sz. E.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.