2017. június 23. 08:55

2019 első negyedében érhetjük el fenntarthatóan a jegybank igazgatója szerint.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közölt inflációs jelentése szerint a 3 százalékos inflációs cél fenntartható elérése 2019 első negyedében várható, fél évvel később a korábban feltételezettnél - mondta Balatoni András, az MNB igazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán.

Balatoni András szólt arról is, hogy a monetáris tanács azért döntött úgy, hogy nem változtat a 0,9 százalékos alapkamaton, mert az alacsony kamat és hozam környezetnek a tartós fenntartása biztosítja majd, hogy a magyar gazdaság csak 2019 első negyedévében érje el a 3 százalékos inflációs célt.

Az MNB várakozásai szerint a gazdasági növekedés idén és jövőre is meghaladja majd a 3,5 százalékot, és 2019-ben is a gazdaság 3 százalék feletti bővülésére számítanak - mondta.

Az MNB igazgatója közölte: az elmúlt években nagyon magasra emelkedett Magyarországon a külkereskedelmi többlet, a jegybank előrejelzése szerint azonban a fogyasztás és a beruházások dinamikus emelkedése az importra is hatással lesz, ezért a külkereskedelmi többlet és a folyó fizetési mérleg enyhén mérséklődik majd.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.