2007. július 12. 05:51

Az idén kétszázalékos kiegészítő nyugdíjemelés várható, amelyet ősszel kapnak meg a nyugdíjasok - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A miniszterelnök egy lakossági fórumon közölte: a kiegészítő nyugdíjemelés körülbelül az éves nyugdíj két százaléka lesz. Hozzátette: a nyugdíjemelés mértéke jelentős mértékben függ attól, hogy hogyan alakul az infláció. Gyurcsány Ferenc kiemelte: a kormány nem nyúl hozzá a 13. havi nyugdíjhoz, és végigcsinálja a nyugdíjkorrekciós programot.

Elmondta, hogy évente körülbelül 70 milliárd forintba kerül a nyugdíjkorrekció az államnak. Szerinte ma a nyugdíjasok 50-60 százalékkal többet tudnak vásárolni a nyugdíjukból, mint 1998-ban. 14 év kellett ahhoz, hogy a nyugdíjak értéke elérje az 1989-es szintet.

Kiemelte, hogy 2006-ban 12,5 ezer milliárd forintot költött el az állam jóléti kiadásokra, melynek egyharmada, mint hangsúlyozta, nyugdíjszerű kiadásokra megy el. Gyurcsány Ferenc rámutatott arra is: a személyi jövedelemadóból származó bevétel összesen nem fedezi a nyugdíjak költségeit.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.