3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csökken Magyarországon a hitelekkel szembeni ellenérzés - derül ki a lakosság fogyasztási, megtakarítási és hitelfelvételi hajlandóságának alakulását negyedévente vizsgáló Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb adataiból.

A kutatás megállapítja, hogy összességében javult a bankok hazai megítélése, de az továbbra is rosszabb, mint akár a biztosítóké, vagy a multinacionális vállalatoké általában.

A Deloitte MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Fülöp András, a Deloitte Zrt. vezető partnere a felméréssel kapcsolatban elmondta: a bankindex mutatói mindhárom vizsgált területen, a fogyasztás, a hitelfelvétel és a megtakarítások terén is pozitív irányban változtak a legutóbbi, 2014. eleji felmérésük óta.

"Az index az eddigi legoptimistább hangulatot mutatja a kutatás két évvel ezelőtti, első kiadása óta" - emelte ki Fülöp András.

A kutatás megállapítja, hogy a lakosság körében nemcsak csökkentek a hitelekkel szembeni ellenérzések, hanem a hitelfelvételi hajlandóság erősödésének első jelei is tapasztalhatóak. A válaszadók közül egyre többen valószínűsítik, hogy a közeli jövőben bátrabban vágnak majd hitelfelvételbe. Ezzel megfordult az elmúlt egy évre jellemző csökkenő tendencia, sőt, 2012 eleje óta az index most mutatja a legmagasabb értéket.

Szép Péter, a Deloitte Zrt. pénzintézeti szektorának partnere elmondta: a felmérés szerint továbbra is a sárga csekkek országa vagyunk, a rezsiszámla típusától függően a lakosság több mint 70-80 százaléka használja ezt a fizetési módot. Összességében az emberek 77,2 százaléka a legkedveltebb fizetési módnak ítélte a sárga csekk befizetését a postán. A rezsifizetésben ugyan enyhén nőtt az elektronikus befizetési módok népszerűsége, de még mindig szinte mindenki a sárga csekket használja, hiszen a csekket később is befizetheti az ember, míg a csoportos beszedés automatikusan megtörténik, adott időpontban - fűzte hozzá.

A Deloitte-Scale kutatás szerint csak a lakosság egy nagyon szűk rétege, mindössze 3-4 százaléka, jellemzően a magasabb jövedelmű, aktív, magasabb végzettségű, fiatalabb ügyfelek tervezik a közeljövőben a bankváltást, annak ellenére, hogy a folyószámla költségeket az ügyfelek többsége magasnak érzi.

Nőtt és a kutatás történetében először érte el az 50 százalékot azoknak aránya, akik tudatosan választanak az elérhető folyószámlák között. A megkérdezettek fele több bank közül választott, amikor jelenlegi számlacsomagja mellett döntött, és részleteiben is megvizsgálta a várható költségeket, 54 százalékuk pedig kikérte mások véleményét is - derül ki a felmérésből.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!