2014. október 3. 18:22

Csökken Magyarországon a hitelekkel szembeni ellenérzés - derül ki a lakosság fogyasztási, megtakarítási és hitelfelvételi hajlandóságának alakulását negyedévente vizsgáló Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb adataiból.

A kutatás megállapítja, hogy összességében javult a bankok hazai megítélése, de az továbbra is rosszabb, mint akár a biztosítóké, vagy a multinacionális vállalatoké általában.

A Deloitte MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Fülöp András, a Deloitte Zrt. vezető partnere a felméréssel kapcsolatban elmondta: a bankindex mutatói mindhárom vizsgált területen, a fogyasztás, a hitelfelvétel és a megtakarítások terén is pozitív irányban változtak a legutóbbi, 2014. eleji felmérésük óta.

"Az index az eddigi legoptimistább hangulatot mutatja a kutatás két évvel ezelőtti, első kiadása óta" - emelte ki Fülöp András.

A kutatás megállapítja, hogy a lakosság körében nemcsak csökkentek a hitelekkel szembeni ellenérzések, hanem a hitelfelvételi hajlandóság erősödésének első jelei is tapasztalhatóak. A válaszadók közül egyre többen valószínűsítik, hogy a közeli jövőben bátrabban vágnak majd hitelfelvételbe. Ezzel megfordult az elmúlt egy évre jellemző csökkenő tendencia, sőt, 2012 eleje óta az index most mutatja a legmagasabb értéket.

Szép Péter, a Deloitte Zrt. pénzintézeti szektorának partnere elmondta: a felmérés szerint továbbra is a sárga csekkek országa vagyunk, a rezsiszámla típusától függően a lakosság több mint 70-80 százaléka használja ezt a fizetési módot. Összességében az emberek 77,2 százaléka a legkedveltebb fizetési módnak ítélte a sárga csekk befizetését a postán. A rezsifizetésben ugyan enyhén nőtt az elektronikus befizetési módok népszerűsége, de még mindig szinte mindenki a sárga csekket használja, hiszen a csekket később is befizetheti az ember, míg a csoportos beszedés automatikusan megtörténik, adott időpontban - fűzte hozzá.

A Deloitte-Scale kutatás szerint csak a lakosság egy nagyon szűk rétege, mindössze 3-4 százaléka, jellemzően a magasabb jövedelmű, aktív, magasabb végzettségű, fiatalabb ügyfelek tervezik a közeljövőben a bankváltást, annak ellenére, hogy a folyószámla költségeket az ügyfelek többsége magasnak érzi.

Nőtt és a kutatás történetében először érte el az 50 százalékot azoknak aránya, akik tudatosan választanak az elérhető folyószámlák között. A megkérdezettek fele több bank közül választott, amikor jelenlegi számlacsomagja mellett döntött, és részleteiben is megvizsgálta a várható költségeket, 54 százalékuk pedig kikérte mások véleményét is - derül ki a felmérésből.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.