2007. október 30. 08:54

Idén nyáron csökkent a megtakarításokkal rendelkezők aránya a Gfk Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint. A megtakarítások többsége a fővárosban és Pest megyében koncentrálódik. A legnépszerűbb megtakarítási forma továbbra is a forintbetét és az életbiztosítás.

Hazánkban a lakossági megtakarításokkal rendelkezők aránya 2007. harmadik negyedévében csökkenést mutat az előző negyedévhez képest úgy a legmagasabb jövedelmű, mint a legvagyonosabb rétegben - derült ki a GfK Hungária szerkesztőségünkhöz eljuttatott Pénzügypiaci Adatszolgáltatások felméréséből.

Jelenleg a lakosság 26,7 százaléka rendelkezik megtakarításokkal. Ez az arány az országot területi egységeiben vizsgálva legmagasabb Budapest és Pest megye körzetében (23,6 százalék), legalacsonyabb pedig a Somogy, Tolna és Baranya megyét magába foglaló dél-dunántúli régióban (9,6 százalék).A megtakarítással rendelkezők körében a megtakarítási célokat vizsgálva folyamatos emelkedés figyelhető meg a váratlan kiadásokra és a nyugdíjas évekre való felkészülés, valamint az üdülés esetében, míg a konkrét cél nélküli megtakarítás említési aránya egyre csökkenő tendenciát mutat. A lakásvásárlásra és a lakásfelújításra gyűjtők aránya csökkent az előző felméréshez képest.

A forintbetét a legnépszerűbb

Az előző negyedévi adatokhoz képest majdnem minden megtakarítási formát igénybevevők aránya csökkent. A legkedveltebb megtakarítási formák mindazonáltal továbbra is a forintbetét és az életbiztosítás. Megtakarításait a felnőtt magyar lakosság 70 százaléka forintbetétben tartja és e megtakarítási forma a legnépszerűbb a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők (62 százalék) és az AB státuszúak körében, vagyis a top- és középmenedzserek (66 százalék) is.

A GfK Hungária Pénzügypiaci Adatszolgáltatásainak eredményei szerint az idei harmadik negyedévben a megtakarítással rendelkező felnőtt lakosság nem egészen egyötöde (18 százalék) kötötte le félretett pénzét életbiztosításban. Az ország legvagyonosabb rétegében (24 százalék) és az AB státuszúak (27 százalék) körében e befektetési eszköz alkalmazása lényegesen elterjedtebb, mint a teljes lakosságot vizsgálva.

Menedzsment Fórum