<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kínára összpontosítja erőforrásait Európa - tőkeértékét tekintve - legnagyobb bankja, a HSBC szerint a következő évtized végére a kínai gazdaság lehagyja az amerikait, és ezáltal nagyobb profittal kecsegtet a csoport számára.

Nagy-Britanniában - a HSBC székhelyén - kiélezett vita folyik arról, hogy miként lehetne az újból nyereséges bankokat hitelezésre ösztökélni, hogy lendületet adjanak a vállalkozásoknak a válságból való kilábaláshoz.

A HSBC csoport szerint viszont a kínai gazdaság "irigylésre méltó", 10 százalékos bővülése kedvező lehetőség a pénzintézet számára, noha tisztában vannak azzal, hogy a gazdasági növekedés üteme lassul az ázsiai országban.

A gazdasági növekedés második negyedéves mértéke Nagy-Britanniában 1,1 százalékos volt, de az újabb recesszió veszélye elemzők szerint a megszorításokon alapuló költségvetés miatt némileg emelkedett.

A HSBC hétfőn közel 11,1 milliárd dolláros (7 milliárd fontos) első féléves profitról számolt be, a várakozásokat meghaladó eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy a jelentősen, a válság kirobbanása óta nem jegyzett mértékűre csökkent a rossz hitelek miatt tartalékolt összeg.

Michael Geoghegan, a HSBC vezérigazgatója jelezte, annak ellenére, hogy a csoport az ázsiai piacra összpontosít, elkötelezett marad brit érdekeltségei mellett is.

A HSBC jelenleg 87 országban van jelen, első féléves profitjából csak 2 milliárd dollár keletkezett Nagy-Britanniában. A profit tetemes része, 6 milliárd dollár Hongkongban és a Távol-Keleten, valamint a Csendes-óceán térségében mutatkozott.

A HSBC befektetési részlegénél ismét csökkent a profit, de még így is fennállásának második legjobb félévét érte el.

MTI/Menedzsment Fórum