2p

Kínára összpontosítja erőforrásait Európa - tőkeértékét tekintve - legnagyobb bankja, a HSBC szerint a következő évtized végére a kínai gazdaság lehagyja az amerikait, és ezáltal nagyobb profittal kecsegtet a csoport számára.

Nagy-Britanniában - a HSBC székhelyén - kiélezett vita folyik arról, hogy miként lehetne az újból nyereséges bankokat hitelezésre ösztökélni, hogy lendületet adjanak a vállalkozásoknak a válságból való kilábaláshoz.

A HSBC csoport szerint viszont a kínai gazdaság "irigylésre méltó", 10 százalékos bővülése kedvező lehetőség a pénzintézet számára, noha tisztában vannak azzal, hogy a gazdasági növekedés üteme lassul az ázsiai országban.

A gazdasági növekedés második negyedéves mértéke Nagy-Britanniában 1,1 százalékos volt, de az újabb recesszió veszélye elemzők szerint a megszorításokon alapuló költségvetés miatt némileg emelkedett.

A HSBC hétfőn közel 11,1 milliárd dolláros (7 milliárd fontos) első féléves profitról számolt be, a várakozásokat meghaladó eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy a jelentősen, a válság kirobbanása óta nem jegyzett mértékűre csökkent a rossz hitelek miatt tartalékolt összeg.

Michael Geoghegan, a HSBC vezérigazgatója jelezte, annak ellenére, hogy a csoport az ázsiai piacra összpontosít, elkötelezett marad brit érdekeltségei mellett is.

A HSBC jelenleg 87 országban van jelen, első féléves profitjából csak 2 milliárd dollár keletkezett Nagy-Britanniában. A profit tetemes része, 6 milliárd dollár Hongkongban és a Távol-Keleten, valamint a Csendes-óceán térségében mutatkozott.

A HSBC befektetési részlegénél ismét csökkent a profit, de még így is fennállásának második legjobb félévét érte el.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!