2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Aktualizálták a konvergencia programot, amely szerint idén 6, míg jövőre 4 százalékos hiánnyal számol a kormány. Kevésbé optimista ugyanakkor a kabinet az inflációt és a gazdasági növekedést tekintve.

A kormány mai ülésén elfogadta az új konvergencia programot, amely a régi aktualizált változata - jelentette be Veress János pénzügyminiszter. A miniszter elmondta, hogy az idei évre vonatkozó hiány célt 6,2 százalékról 6,0 százalékra módosult, míg a jövő évben 4 százalékos deficit várható.

A gazdasági növekedés azonban nem alakul ilyen kedvezően, hiszen az idén csupán 1,7 százalék növekedéssel számolhatunk, ám a jövő évben a 2,8 százalék reálisnak tűnik. Ennek az az oka, hogy a kormány nemsokára jóváhagyja a tervezett 6 nagy beruházás tervét és néhány már következő hónapokban elindulhat. Emiatt az építőipar teljesítménye jóval nagyobb lehet az ideinél. A pénzügyminiszter szerint itt elsősorban Budapest és környékén megvalósuló fejlesztésekre gondolni.

Az infláció pálya sem alakul kedvezően, hiszen a kormány 2008-ban 4,8 százalékos ütem várható, míg a kormány tervei szerint 2009-ben 3 százalék lesz a pénzromlás üteme.

Veress János elmondta azt is, hogy nagy adóreform nem várható a jelenlegi ciklusban. Azonban a koalíciós megállapodás értelmében 2009 január elsejétől adóátrendeződés lesz. A miniszter szerint ezt nem lehet majd reformnak nevezni, de komoly változások lesznek.

A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón a pénzügyi tárca vezetője azt is hangsúlyozta, jövőre nem lesz szükség adóemelésre. Hozzátette: mind a személyi jövedelemadó, mind a vállalkozókat érintő adók tekintetében adóteher-csökkenéssel számolnak, és az összesített adóteher sem fog növekedni.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!