2017. július 21. 12:24

A közszolgák októberig türelmesek maradnak.

Portálunk információi szerint hamarosan megérkezhet a közszolgákat képviselő szakszervezethez a Belügyminisztérium tájékoztató levele, amelyben a bérkövetelésről folyó tárgyalások újabb fordulójának idejére tesznek javaslatot. A felek pont egy hete találkoztak, de akkor nem született eredmény, nem sikerült megállapodni a három év alatt összességében 50 százalékos béremelési követelés teljesítéséről az önkormányzati dolgozók esetében.

Lesz idő megállapodni 

Ennek következtében e hét hétfőn kétórás sztrájkot tartottak több mint száz önkormányzatnál, amint arról elsőként beszámoltunk. A demonstrációt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szervezte.

A honlapjukon közzétett dokumentumból kiderül, hogy "valakik" az önkormányzatoktól, pontosabban a jegyzőktől arra vonatkozóan vártak aznap adatszolgáltatást, hogy a hivatalukban volt-e munkabeszüntetés. A szakszervezet szerint az adatszolgáltatásnak semmi jogalapja nincs, azt nem kell teljesíteni. A levél egyébként a következő szöveggel ment ki a jegyzőkhöz:

Kedves jegyző Kolléganők/Kollégák!
Kérlek Titeket, egy SOS adatszolgáltatásra, ma 13:30 percig legyetek kedvesek tájékoztatni arról, hogy a mai napon volt-e a hivatalotokban munkabeszüntetés.

A kérés gazdája nem azonosítható be a szakszervezet által közzétett dokumentumban, de vélhetően az államigazgatás magasabb szintjéről érkezett a megkeresés az önkormányzatokhoz.

Visszatérve a folyamatban lévő tárgyalásokra, a második fordulóra hamarosan sor kerül. A belügyi tárca szerint nem lehet minden önkormányzatot egy kalap alá venni, külön-külön kell megvizsgálni, hogy a béremelésre mekkor fedezet áll rendelkezésre. A közszolgák viszont azt tartják fontosnak, hogy sok helyen hosszú évek óta nem növekedtek a bérek, csak a minimálbér-emelés mértékével. Ez viszont azt jelentette, hogy torlódtak a keresetek, ezért nehéz megtartani a magasabban képzett kollégákat.

Úgy tudjuk, az első tárgyalás kudarca ellenére most nincs forradalmi hangulat, a szakszervezet várja a BM ajánlatát. Októberig van idő megegyezni - jelezte az mfor-nak az egyik szakszervezeti vezető, arra utalva, hogy a bérkövetelésük szerint első lépésben idén októberben kellene 25 százalékkal emelni a dolgozók bérét. Van rá esély tehát, hogy a következő hetekben visszatérjen a munkabéke, s a kormánynak is lesz elég ideje megfontolni az MKKSZ javaslatát.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.