3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A közszolgák októberig türelmesek maradnak.

Portálunk információi szerint hamarosan megérkezhet a közszolgákat képviselő szakszervezethez a Belügyminisztérium tájékoztató levele, amelyben a bérkövetelésről folyó tárgyalások újabb fordulójának idejére tesznek javaslatot. A felek pont egy hete találkoztak, de akkor nem született eredmény, nem sikerült megállapodni a három év alatt összességében 50 százalékos béremelési követelés teljesítéséről az önkormányzati dolgozók esetében.

Lesz idő megállapodni 

Ennek következtében e hét hétfőn kétórás sztrájkot tartottak több mint száz önkormányzatnál, amint arról elsőként beszámoltunk. A demonstrációt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szervezte.

A honlapjukon közzétett dokumentumból kiderül, hogy "valakik" az önkormányzatoktól, pontosabban a jegyzőktől arra vonatkozóan vártak aznap adatszolgáltatást, hogy a hivatalukban volt-e munkabeszüntetés. A szakszervezet szerint az adatszolgáltatásnak semmi jogalapja nincs, azt nem kell teljesíteni. A levél egyébként a következő szöveggel ment ki a jegyzőkhöz:

Kedves jegyző Kolléganők/Kollégák!
Kérlek Titeket, egy SOS adatszolgáltatásra, ma 13:30 percig legyetek kedvesek tájékoztatni arról, hogy a mai napon volt-e a hivatalotokban munkabeszüntetés.

A kérés gazdája nem azonosítható be a szakszervezet által közzétett dokumentumban, de vélhetően az államigazgatás magasabb szintjéről érkezett a megkeresés az önkormányzatokhoz.

Visszatérve a folyamatban lévő tárgyalásokra, a második fordulóra hamarosan sor kerül. A belügyi tárca szerint nem lehet minden önkormányzatot egy kalap alá venni, külön-külön kell megvizsgálni, hogy a béremelésre mekkor fedezet áll rendelkezésre. A közszolgák viszont azt tartják fontosnak, hogy sok helyen hosszú évek óta nem növekedtek a bérek, csak a minimálbér-emelés mértékével. Ez viszont azt jelentette, hogy torlódtak a keresetek, ezért nehéz megtartani a magasabban képzett kollégákat.

Úgy tudjuk, az első tárgyalás kudarca ellenére most nincs forradalmi hangulat, a szakszervezet várja a BM ajánlatát. Októberig van idő megegyezni - jelezte az mfor-nak az egyik szakszervezeti vezető, arra utalva, hogy a bérkövetelésük szerint első lépésben idén októberben kellene 25 százalékkal emelni a dolgozók bérét. Van rá esély tehát, hogy a következő hetekben visszatérjen a munkabéke, s a kormánynak is lesz elég ideje megfontolni az MKKSZ javaslatát.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!