<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az SZDSZ legfontosabb feladata, hogy a költségcsökkentő állam és az állami adócsökkentés, az egykulcsos adó programját képviselje - jelentette ki Kóka János, a párt elnöke.

Kóka János egy kaposvári rendezvényen azt közölte: önálló, konstruktív ellenzéki pártként ősszel elkezdik a felkészülést az adóreformra, amely terveik szerint 2009 januárjában indulna. A reform alapja, hogy a következő évben 500 milliárd forinttal, az azt követő két évben 250-250 milliárd forinttal kell csökkenteni az állami kiadásokat.

Kóka János a megvalósíthatóságról szólva kifejtette: a kiadások visszaszorítása az állam működési költségeinek csökkentésével, továbbá a szociális támogatásokra fordított segélyek hatékony felhasználásával - vagyis a valóban rászorultakhoz való eljuttatásával -, valamint az adókedvezmények megszüntetésével érhető el.

Mindhárom területen 100-200 milliárd forint "tartalék" van - mondta az SZDSZ elnöke, hozzátéve: az adókedvezmények megszüntetése az egykulcsos adó bevezetését is feltételezi. Az adókulcs 2009-ben 20 százalék, majd néhány év múlva 18 százalék lenne.

Kóka János az MTI kérdésére, miszerint a fenti programhoz lesz-e szövetségese, azt mondta: abban bíznak, hogy őszre a kormány is belátja, "ha nem tudjuk csökkenteni az állami kiadásokat és az adókat, Magyarország menthetetlenül lemarad". A pártelnök hozzátette: az egykulcsos adó bevezetésében számítanak az MDF és a Fidesz támogatására, de reményeik szerint ebben az ügyben ötpárti egyeztetést folytatnak majd.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.