2p

Az SZDSZ legfontosabb feladata, hogy a költségcsökkentő állam és az állami adócsökkentés, az egykulcsos adó programját képviselje - jelentette ki Kóka János, a párt elnöke.

Kóka János egy kaposvári rendezvényen azt közölte: önálló, konstruktív ellenzéki pártként ősszel elkezdik a felkészülést az adóreformra, amely terveik szerint 2009 januárjában indulna. A reform alapja, hogy a következő évben 500 milliárd forinttal, az azt követő két évben 250-250 milliárd forinttal kell csökkenteni az állami kiadásokat.

Kóka János a megvalósíthatóságról szólva kifejtette: a kiadások visszaszorítása az állam működési költségeinek csökkentésével, továbbá a szociális támogatásokra fordított segélyek hatékony felhasználásával - vagyis a valóban rászorultakhoz való eljuttatásával -, valamint az adókedvezmények megszüntetésével érhető el.

Mindhárom területen 100-200 milliárd forint "tartalék" van - mondta az SZDSZ elnöke, hozzátéve: az adókedvezmények megszüntetése az egykulcsos adó bevezetését is feltételezi. Az adókulcs 2009-ben 20 százalék, majd néhány év múlva 18 százalék lenne.

Kóka János az MTI kérdésére, miszerint a fenti programhoz lesz-e szövetségese, azt mondta: abban bíznak, hogy őszre a kormány is belátja, "ha nem tudjuk csökkenteni az állami kiadásokat és az adókat, Magyarország menthetetlenül lemarad". A pártelnök hozzátette: az egykulcsos adó bevezetésében számítanak az MDF és a Fidesz támogatására, de reményeik szerint ebben az ügyben ötpárti egyeztetést folytatnak majd.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!