<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A gazdasági és a pénzügyi tárca azt javasolja a kormánynak, hogy ne vezessék be az elvárt adót és semmilyen új adónemet, ehelyett az adóbevallási és ellenőrzési eljárások átalakításával, fokozásával érjék el a kívánt célt - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Versenyképességi Tanács ülését követő keddi sajtótájékoztatón.

Kóka János közölte: az így nyerhető többlet-adóbevétel alulmúlja a konvergenciaprogramban szereplő, az elvárt adótól várt mintegy 60 milliárd forintos bevételt. Hozzátette: negyedévente tekintik majd át, hogy az egyes adóbevételek hogyan teljesülnek. "Ha a kormány szerdai ülésén ezt a javaslatot nem fogadja el, újabb egyeztetési kör kezdődik" - mondta egy újságírói kérdésre válaszolva.

A miniszter szavai szerint hétfőn a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel, a két kormánypárti frakció képviselőjének jelenlétében tárgyaltak arról, hogy hogyan tudnák kiváltani az elvárt adót egy alkotmányos, a kormány eredeti szándékát tükröző, a vállalkozások számára is elfogadható javaslattal. Hozzátette: a pénzügyi tárca és a gazdasági minisztérium képviselői olyan alternatívát készítettek, amelyet a Versenyképességi Tanács egyhangúlag elfogadott.

Kóka János szavai szerint a javaslatuk alapján a törvény meghatározna egy adóalap-minimumot. A javaslat többlet-adatszolgáltatási lehetőséget biztosítana az adóhatóság számára azon cégeknél, amelyeknél az adózás előtti eredmény nem éri el a korrigált árbevétel két százalékát - ismertette Kóka János. Hozzátette: a meghatározott alapelvek szerint semmi olyan adatot nem lehetne elkérni a cégektől, amelyek az adóhatóságnál már megvannak, vagy bármilyen más bevallásból kikövetkeztethető lehet.

Semmiféle többlet-adminisztratív kötelezettséget nem írnának elő a vállalkozások számára ahhoz képest, amelyek egyébként a könyvelésükben szerepelnek, valamint nem lehetne megvásárolni az adóellenőrzés kivédését. Az a feladat, hogy az adóhatóság szűrje ki azokat, akik "bujkálnak" az adófizetés kötelezettsége alól - mondta a gazdasági miniszter.

MTI/Menedzsment Fórum