2p

A gazdasági és a pénzügyi tárca azt javasolja a kormánynak, hogy ne vezessék be az elvárt adót és semmilyen új adónemet, ehelyett az adóbevallási és ellenőrzési eljárások átalakításával, fokozásával érjék el a kívánt célt - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Versenyképességi Tanács ülését követő keddi sajtótájékoztatón.

Kóka János közölte: az így nyerhető többlet-adóbevétel alulmúlja a konvergenciaprogramban szereplő, az elvárt adótól várt mintegy 60 milliárd forintos bevételt. Hozzátette: negyedévente tekintik majd át, hogy az egyes adóbevételek hogyan teljesülnek. "Ha a kormány szerdai ülésén ezt a javaslatot nem fogadja el, újabb egyeztetési kör kezdődik" - mondta egy újságírói kérdésre válaszolva.

A miniszter szavai szerint hétfőn a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel, a két kormánypárti frakció képviselőjének jelenlétében tárgyaltak arról, hogy hogyan tudnák kiváltani az elvárt adót egy alkotmányos, a kormány eredeti szándékát tükröző, a vállalkozások számára is elfogadható javaslattal. Hozzátette: a pénzügyi tárca és a gazdasági minisztérium képviselői olyan alternatívát készítettek, amelyet a Versenyképességi Tanács egyhangúlag elfogadott.

Kóka János szavai szerint a javaslatuk alapján a törvény meghatározna egy adóalap-minimumot. A javaslat többlet-adatszolgáltatási lehetőséget biztosítana az adóhatóság számára azon cégeknél, amelyeknél az adózás előtti eredmény nem éri el a korrigált árbevétel két százalékát - ismertette Kóka János. Hozzátette: a meghatározott alapelvek szerint semmi olyan adatot nem lehetne elkérni a cégektől, amelyek az adóhatóságnál már megvannak, vagy bármilyen más bevallásból kikövetkeztethető lehet.

Semmiféle többlet-adminisztratív kötelezettséget nem írnának elő a vállalkozások számára ahhoz képest, amelyek egyébként a könyvelésükben szerepelnek, valamint nem lehetne megvásárolni az adóellenőrzés kivédését. Az a feladat, hogy az adóhatóság szűrje ki azokat, akik "bujkálnak" az adófizetés kötelezettsége alól - mondta a gazdasági miniszter.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!