2014. szeptember 4. 10:43

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a következő években évi 500-600 millió eurót szeretne befektetni Lengyelországban - mondta el a PAP hírügynökségnek Grzegorz Zielinski, a Lengyelországért felelős új EBRD igazgató.

Grzegorz Zielinski szerint az EBRD befektetéseinek harmada mehetne az energiaszektorba. Az EBRD három részből álló lengyelországi stratégiájának egyik pillére, hogy csökkentsék a lengyel gazdaság szén-dioxid-kibocsátását.

Az EBRD igazgatója szerint a szervezet nem foglalkozik nukleáris energiával vagy szénégetésen alapuló alternatív technológiákkal, hanem a megújuló forrásokon alapuló energiatermelést szeretnék támogatni.

Az EBRD eddig 11 megújuló energiaforrásokkal működő energiatermelési projektet finanszírozott, amelyek összesített termelési kapacitása eléri a 600 MW-t. Zielinski szerint több új projekt már tervezés alatt áll.

Grzegorz Zielinski elmondta, hogy az EBRD vizsgálja a palagáz felhasználásnak lehetőségét is, de addig nem akarnak beruházni az ágazatba, ameddig nem indult meg a piaci alapú kereskedelmi kitermelés.

Az energetikai szektor mellett az EBRD támogatni szeretné a lengyel bankszektort, a pénzügyi piacokat és a vállalkozói szektort is. Grzegorz Zielinski szerint a lengyel vállalkozóknak nagy lehetőségeket nyújt az innováció és a regionális terjeszkedés, különösen, ha az keletre vagy délre irányul.

MTI