2014. szeptember 4. 10:43

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a következő években évi 500-600 millió eurót szeretne befektetni Lengyelországban - mondta el a PAP hírügynökségnek Grzegorz Zielinski, a Lengyelországért felelős új EBRD igazgató.

Grzegorz Zielinski szerint az EBRD befektetéseinek harmada mehetne az energiaszektorba. Az EBRD három részből álló lengyelországi stratégiájának egyik pillére, hogy csökkentsék a lengyel gazdaság szén-dioxid-kibocsátását.

Az EBRD igazgatója szerint a szervezet nem foglalkozik nukleáris energiával vagy szénégetésen alapuló alternatív technológiákkal, hanem a megújuló forrásokon alapuló energiatermelést szeretnék támogatni.

Az EBRD eddig 11 megújuló energiaforrásokkal működő energiatermelési projektet finanszírozott, amelyek összesített termelési kapacitása eléri a 600 MW-t. Zielinski szerint több új projekt már tervezés alatt áll.

Grzegorz Zielinski elmondta, hogy az EBRD vizsgálja a palagáz felhasználásnak lehetőségét is, de addig nem akarnak beruházni az ágazatba, ameddig nem indult meg a piaci alapú kereskedelmi kitermelés.

Az energetikai szektor mellett az EBRD támogatni szeretné a lengyel bankszektort, a pénzügyi piacokat és a vállalkozói szektort is. Grzegorz Zielinski szerint a lengyel vállalkozóknak nagy lehetőségeket nyújt az innováció és a regionális terjeszkedés, különösen, ha az keletre vagy délre irányul.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.