2007. október 31. 14:09

Kóka János 200 ezer forinttal megemelné 18 százalékos személyi jövedelemadó jelenlegi 1,7 millió forintos felső határát, ám ez más költségek átcsoportosításával finanszírozható lenne. A jelenlegi gazdasági miniszter emellett eladná a Volán vállalatokat.

Az SZDSZ elnöke 74 milliárd forintnyi mozgásteret lát a költségvetési javaslatban. Kóka János ezt egy szerdai budapesti háttérbeszélgetésen mondta. A politikus közölte, hogy a közszféra személyi kifizetéseinek céltartalékára előirányzott 173 milliárd forintban illetve az állami intézmények számára elkülönített, körülbelül 140 milliárd forintban találtak mozgásteret, miután átvizsgálták a költségvetési javaslatot.

Mint mondta, a béremelések céltartalékához nem szeretnének hozzányúlni, abban egyébként sem látnak masszív túlköltést. Véleménye szerint viszont ha megvalósul az a javaslatuk, hogy 1,7 millió forintról 1,9 millióra emeljék fel a 18 százalékos személyi jövedelemadó felső határát, az nettó 12 milliárd forint megtakarítást eredményezhetne a 173 milliárd forintból.

A központi teljesítményösztönzési és értékelési keretből, amely a minisztériumoknál 8-ról 12 százalékra nőtt, illetve a miniszterelnöki fejezetben is külön céltartalékkal rendelkezik, 12 milliárdot vonnának el.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság, amely 8,7 milliárd forinttal vette át a minisztériumok feladatait és amelynek 2007-ben 4,7 milliárdot irányoztak elő, a jövő évi költségvetési javaslatban 16 milliárddal szerepel. A liberális javaslat szerint ebből az összegből vonnának el 6 milliárd forintot.

Az állami tulajdonú társaságok tőkeemelésére előirányzott 14 milliárdból a Volán társaságoknak szánt 12 milliárdot takarítaná meg Kóka János. Felvetette egyúttal, hogy ezeket a cégeket privatizálni kell. Az állami vagyonkezelés fejezeti tartalékára szánt 25 milliárd forintból 20-at vonna el.

A minisztériumok működésére előirányzott összegből 5 milliárd lefaragását javasolja. Hozzátette, hogy az általa vezetett gazdasági tárca további 2 milliárdot takarít meg. A személyi jövedelemadó csökkentéséből fakadó többletfogyasztás áfájának bevételnövelő hatását további ötmilliárdra becsülte. A politikus ebből az összegből a korábbi javaslataikat valósítaná meg. Újra elő szeretné venni azt a kedden leszavazott javaslatot, amely szerint a személyi jövedelemadóból egy plusz egy százalék helyett hármat lehetne felajánlani.

Továbbra is kitartanak a differenciált családi pótlék mellett, amelynek költségeit körülbelül nyolcmilliárd forintra becsülte. A személyi jövedelemadó 18 százalékos sávjának 1,7 millióról 1,9 millióra emelése számításaik szerint 55 milliárdba kerülne. A fennmaradó 11 milliárd forint elköltésére is van javaslatuk, szerintük ebből a költségvetési egyensúly tartalékát kellene növelni.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.