2008. március 11. 14:19

Az idei GDP növekedési előrejelzését a korábbi 2,5 százalékról 2,2 százalékra módosította a Kopint-Tárki Zrt., jövőre 3 százalékra számít, miközben inflációs prognózisát 2008-ra 5,2 százalékról 6 százalékra emelte, 2009-re 3,8 százalékot vár - jelentette be Palócz Éva vezérigazgató az intézet keddi sajtótájékoztatóján.

A tavalyi, 1,3 százalékos gazdasági növekedés 11 éves mélypontot jelent, utoljára 1996-ban jegyeztek fel hasonlót - mondta Palócz Éva, hozzátéve, hogy a régión belül Szlovákia 10,4, Csehország 6,6, Lengyelország pedig 6,5 százalékos ütemet produkált, az Európai Unió régi, 15 tagjának növekedési átlaga 2,7 százalék volt.

Erre az évre a Kopint-Tárki 2-2,5 százalékos GDP-előrejelzést adott, megjegyezve, hogy a legvalószínűbb ütem 2,2 százalék, amely úgy jön ki, hogy a növekedés negyedévről negyedévre gyorsul, 0,5, 0,7, 0,9 illetve 0,9 százalékkal haladva meg az előző negyedévi gazdasági teljesítményt.

A háztartások fogyasztása nem változik

A GDP idei alakulásának felhasználási oldalát elemezve a vezérigazgató jelezte: a háztartások fogyasztása az idén nem változik, ugyanakkor a közösségi fogyasztás négy százalékkal visszaesik, az idén már nincs Grippen-beszerzés. A beruházásokra vonatkozó idei várakozását továbbra is 3 százalékon rögzítette a Kopint-Tárki, jövőre öt százalékra gyorsul a beruházások üteme.

A kivitel idén is közel két százalékponttal haladja meg a behozatalt (export növekedési ütem 10,8 százalék, import 9 százalék), az áru-külkereskedelmi mérleg szinte egyensúlyba kerül (mínusz 200 millió euró), a folyó fizetési és tőkemérleg az idén 3,7 milliárd eurós hiánnyal, jövőre 3,5 milliárdos deficittel zár, ami a GDP 3,2, illetve 2,7 százalékának felel meg - áll a konjunktúrajelentésben.

Folytatódik az eladósodás

Noha a GDP százalékában a tavalyi 1,7 százalék után idén két százalékos megtakarítási rátát vár az intézet, Palócz Éva irracionálisnak minősítette "a háztartások növekvő eladósodását 2007-ben, ami 2008-ban tovább folytatódhat".

6 százalékos lesz az infláció

Az idei inflációs prognózisát 5,2 százalékról 6 százalékra emelte a Kopint-Tárki, 2008 végére 5 százalék alatti fogyasztói árindexet rögzítve, a jövő évi átlagos inflációs előrejelzés 3,8 százalék.

A hozamok, illetve a jegybanki kamatok alakulását most igen nehéz előre jelezni - mondta Gém Erzsébet tudományos munkatárs, aki márciusban 0,5-0,75 százalékos emelésre számít, az év közepéig a jelenleginél 1,5 százalékkal magasabb alapkamatra, amely az év végére 8,5-9 százalékon állhat. Az euró idei átlagos forint árfolyamát 253-ról 260-ra változtatta az intézet.

A Kopint-Tárki elfogadja a Pénzügyminisztérium államháztartási egyenlegre vonatkozó előrejelzését, amely szerint 2008-ban az államháztartás GDP-arányos eredményszemléletű (ESA'95) hiánya 4 százalék lesz, jövőre pedig 3,4 százalék.

Az OECD-országok növekedési üteme a tavalyi 2,7 százalék után idén 2,3 százalékra lassul - idézte a nemzetközi szervezet legújabb jelentését Nagy Katalin, a Kopint-Tárki alapítvány igazgatója, aki a Brent típusú olaj hordónkénti árára csak "igen bizonytalan prognózist" tudott adni, most 94 dolláros idei átlagárat valószínűsítve, decemberben a 2008. évi előrejelzés 80 dollár volt.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.