3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A feldolgozóiparban nem javultak a kilátások, a vállalatok saját helyzetértékelése az egyetlen olyan indikátor, ahol történt némi kedvező elmozdulás, ám a cégek még így is erősen a negatív tartományban vannak - derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. negyedéves konjunktúratesztjéből.

A Kopint-Tárki a feldolgozóipari vállalkozások novemberi helyzetét és rövid távú kilátásait összegezte negyedéves konjunktúratesztjében.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott eredmények szerint csupán marginálisan sikerült kedvező irányba elmozdulni a 2012 nyarán mért rendkívül kedvezőtlen szintekről, amikor majdnem minden, a teszt által mért feldolgozóipari konjunkturális indikátor szintje negatív rekordot döntött, így minden mutató továbbra is a 2008-2009-es válságot alulmúló szinteken van.

A vállalatok saját helyzetértékelése az egyetlen olyan indikátor, ahol történt némi kedvező elmozdulás, ám a cégek még így is erősen a negatív tartományban vannak. A kilátások indexe a válság legmélyebb pontjához, a 2009. év elejéhez hasonló szinten tartózkodik. A termelési prognózis mutatója minden eddig mért szint alá került: jelenleg 33 ponton áll, míg a válság kezdetén 36 pont volt.

A kutatás szerint a jelenlegi helyzetet mutató konjunktúra barométer tendenciája továbbra is csökkenő, és különösen rossz előjel, hogy a kilátásokat leíró indikátorokból képzett bizalmi index a válság kezdeti szintjén stagnál.

A legfőbb termelési akadály ebben a negyedévben is, mint mindig, a kereslethiány, amiben a belső kereslet elapadása dominál, párosulva a külső kereslet mérséklődésével.

A rendelésállományok rendkívül alacsony szinten stagnálnak, így egyre növekszik a kihasználatlan kapacitások aránya. Mivel az exportpiacok jelentősen beszűkültek az elmúlt hónapok során, már nem nyújtanak védelmet az exportáló vállalatoknak sem.

A legrosszabb helyzetben a mikro- és kisvállalkozások vannak, a nagyvállalatok (250 fő felett) helyzete saját megítélésük szerint közepes, de kilátásaik - hasonlóan a kisebb cégekhez - rosszak. Mindez azt jelenti, hogy a feldolgozóipari vállalatok bizalmi indexe már hosszabb ideje van negatív tartományban, mint a válság idején 2008 és 2009 között.

A cégek beruházási kedve az építési beruházások területén gyakorlatilag eltűnt, csupán az amortizációt pótló gépipari beruházások várhatóak, de ez is csupán csak a vállalatok nagyjából egyharmadánál valószínű.

A feldolgozóipari termelés Magyarországon a harmadik negyedévben stagnált, ami kizárólag a járműipar 6,9 százalékos, valamint az élelmiszeripar 3,5 százalékos termelésbővülésének köszönhető, ami ellensúlyozta a számítástechnikai ipar 10,4 százalékos csökkenését.

Ez utóbbi szinte biztosan nem tér magához jövőre, és a járműiparban is visszafogott exportmegrendelés várható, miután az európai (főleg német, francia és olasz) gyárak visszafogták kibocsátásukat. Ezáltal a magyar feldolgozóipar 2013-as teljesítménye legfeljebb stagnálás közeli állapotban lehet, ami pedig azt jelentené, hogy a 2008-2009-es válság után, a 2012-2013-as évet is a recesszió fogja jellemezni az ágazatban - írja a Kopint-Tárki elemzésében.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!