3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az államháztartás idei GDP-arányos hiánya a maastrichti 3 százalékos határérték alatt lesz, de csak szerény mértékben marad el attól, és ez nem sok manőverezésre ad lehetőséget a kormánynak - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az MTI-nek, azt követően, hogy csütörtökön a Röjtökmuzsajon megrendezett vezérigazgatói találkozón elemezte az államháztartás aktuális folyamatait.

Kedvezőnek nevezte, hogy a munkajövedelmekhez kapcsolódó adókból és járulékokból a munkaerőpiac szerény élénkülésének köszönhetően a múlt évinél magasabb összeg folyhat be. Többet költenek, és jóval többet takarítanak meg az emberek, ez részben az előrejelzettnél is magasabb bérkiáramlásnak, valamint annak tulajdonítható, hogy az úgynevezett kisadókat a tervezettnél kevesebben választották - tette hozzá.

Pozitívan értékelte, hogy a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek is dinamikusan emelkednek az előző évihez viszonyítva, a költségvetési előirányzattól azonban elmaradnak, elsősorban a tervezettnél lényegesen alacsonyabb infláció és a fogyasztásbővülés szerényebb mértéke miatt.

Az állam tulajdonosi részesedésvásárlásairól kifejtette: az amúgy is "kifeszített" költségvetés forrásaiból tervezett vállalati részesedésvásárlások ugyan az uniós módszertan alapján számított eredményszemléletű egyenleget valószínűleg nem növelik, mivel a befektetéssel arányos, jövedelmező tulajdoni részesedést eredményeznek, a pénzforgalmi hiányt azonban igen.

A finanszírozási igény növekedése minimálisra csökkenti az államadósság-ráta javulását, 2013 végéhez képest alig érzékelhető mérséklődés várható. Ez előrevetíti, hogy a jó makrogazdasági eredmények mellett magas szinten marad az államadósság - elemezte Kovács Árpád.

A stabilitási törvény szerint az előző év végi árfolyamon kell számolni a GDP-arányos államadósságot. Ez alapján, ha nőnek is a  kockázatok, megelőlegezhető, hogy a stabilitási törvényben foglalt előírások és az uniós kritériumok is teljesülnek 2014-ben. Ezzel együtt folyamatos és aktív költségvetés-menedzselésre van szükség - emelte ki.

Az adósságcsökkenés teljesülését makrogazdasági oldalról támogatja a tervezettnél nagyobb reálgazdasági teljesítmény, az egyes "adóalapok", így például a bértömeg, a fogyasztás várhatóan gyorsabb emelkedése, és lényeges tényező lehet a befektetői érdeklődés további erősödése is. 2014-ben a gazdaság hónapról hónapra erősödik, a második félév eddigi teljesítménye messze túlszárnyalja a várakozásokat. A külhoni és a belföldi elemzők, és  a kormányzat is, rendre felfelé korrigálják az előrejelzéseket - mondta végül Kovács Árpád.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!