2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alacsony deficittel és adósságcsökkentéssel kell felkészülni a következő, remélhetőleg csak távolabbi európai válságra, hogy a krízis ne rázzon meg minket annyira, mint 2008-ban - nyilatkozta a Költségvetési Tanács elnöke a Világgazdaságnak.

A lap pénteki számában megjelent interjúban Kovács Árpád arra is felhívta a figyelmet, hogy már nem egy, hanem két százalék feletti Magyarország potenciális gazdasági növekedése, a hitelminősítők pedig hamarosan javíthatnak az ország adósbesorolásán.

"Kegyelmi állapot van ma a világban. A válság utáni helyreállítás szakaszában vagyunk, amit ki kell használni. Amikor jól megy a gazdaság, akkor kell szerkezeti modernizációra vállalkozni, alacsony hiányt tartani, és védeni a forint árfolyamát, amennyire lehet"

- fogalmazott a szakember.

A jövő évi költségvetésről szólva Kovács Árpád kifejtette: ahhoz, hogy stabil forintárfolyammal a GDP arányában 2 százalékos legyen a hiány 2,5 százalékos gazdasági növekedés mellett, feltételezni kell több pozitív várakozást is, így például, hogy az EU sikeresen lesz túl a görög válságon, megmarad az autóipari boom, itthon megindul a magánhitelezés, az uniós forráslehívás nem lesz rosszabb az új költségvetési ciklusban, mint most, továbbá alacsonyan maradnak az energiaárak.

A jövő évi költségvetés negatív kockázatai közül Kovács Árpád szerint a legnagyobb a kis- és középvállalkozói szektor teljesítményének és versenyképességének alakulása, nagy kockázatot jelent a mezőgazdaság teljesítményének mikéntje, továbbá, hogy milyen mértékű lesz a társadalom és a külföldi befektetők bizalma.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!