2008. április 9. 08:39

A hitelpiaci válság következtében a cégek veszteségei elérhetik a 945 milliárd dollárt, sőt akár ennél magasabbak is lehetnek - figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A szervezet szerint a becsült veszteségekbe beletartoznak a cégek bejelentett veszteségleírásai mellett az ingatlanpiaci válság következményei, a hitelfelvétel megdrágulása és a cégek növekvő adósságai. Az IMF sem tudja egyelőre pontosan megbecsülni a hitelválság következményeit, de a szervezet arra felhívta a figyelmet, hogy további állami beavatkozásokra lenne szükség.

Az IMF legújabb jelentése szerint a válság minden eddiginél szélesebb, mélyebb és hosszabb lesz, de egyelőre még merészség lenne megjósolnia  végét. A világszervezet előrevetítette, hogy a közeljövőben várhatóan csökkentheti majd a világgazdaság növekedésére vonatkozó kilátásait, különösen az amerikai gazdaságtól várnak gyenge teljesítményt.

A Valutaalap szerint a kormányoknak válságtervet kell kidolgozniuk arra az esetre, ha a cégek veszteségleírásai a korábban vártnál érzékenyebben érintenék a világgazdaságot. Különösen a pénzintézeteket marasztalta el az IMF jelentése, a szervezet szerint a kormányoknak és a központi bankoknak szigorúbb szabályokat kéne hozniuk a válságok elkerülése érdekében. Elsősorban arra lenne szükség, hogy a bankok ne helyezhessenek ki hiteleket a megbízhatatlan ügyfeleknek.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.