2008. április 9. 08:39

A hitelpiaci válság következtében a cégek veszteségei elérhetik a 945 milliárd dollárt, sőt akár ennél magasabbak is lehetnek - figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A szervezet szerint a becsült veszteségekbe beletartoznak a cégek bejelentett veszteségleírásai mellett az ingatlanpiaci válság következményei, a hitelfelvétel megdrágulása és a cégek növekvő adósságai. Az IMF sem tudja egyelőre pontosan megbecsülni a hitelválság következményeit, de a szervezet arra felhívta a figyelmet, hogy további állami beavatkozásokra lenne szükség.

Az IMF legújabb jelentése szerint a válság minden eddiginél szélesebb, mélyebb és hosszabb lesz, de egyelőre még merészség lenne megjósolnia  végét. A világszervezet előrevetítette, hogy a közeljövőben várhatóan csökkentheti majd a világgazdaság növekedésére vonatkozó kilátásait, különösen az amerikai gazdaságtól várnak gyenge teljesítményt.

A Valutaalap szerint a kormányoknak válságtervet kell kidolgozniuk arra az esetre, ha a cégek veszteségleírásai a korábban vártnál érzékenyebben érintenék a világgazdaságot. Különösen a pénzintézeteket marasztalta el az IMF jelentése, a szervezet szerint a kormányoknak és a központi bankoknak szigorúbb szabályokat kéne hozniuk a válságok elkerülése érdekében. Elsősorban arra lenne szükség, hogy a bankok ne helyezhessenek ki hiteleket a megbízhatatlan ügyfeleknek.

Menedzsment Fórum