2017. október 5. 09:52

Újabb sikeres adósságkezelési eszközt vezetett be Magyarország - jelentette be Varga Mihály. A devizakötvény-csere révén csaknem felére csökkennek a kamatterhek.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az ÁKK - a megalakulása óta első alkalommal - devizakötvény-csere tranzakció végrehajtása mellett döntött szeptember végén. A folyamat eredményeként 1-6 év közötti hátralévő futamidejű, magas kamatozású dollárkötvényeket vásárolt vissza szerdán összesen közel 1,165 milliárd dollár értékben.


Az állam visszavásárlási szándékának meghirdetésekor 8,46 milliárd dollár mennyiségben volt a piacon a kötvényekből. A befektetők a legrövidebb, 2018-as lejáratú kötvény esetében előre meghatározott árfolyamon, míg a többi kötvénynél az előre meghirdetett maximális hozamfeláron vagy annál drágábban kínálhatták fel kötvényeiket eladásra. A tranzakció során a várakozásokat meghaladó 3,25 milliárd dollár összegű kötvény értékesítésére érkezett eladási ajánlat a befektetők részéről: a meghirdetett 1,2 milliárd dollár mennyiségű kötvényvisszavásárlási szándékhoz képest közel háromszoros túlkínálat alakult ki. A kedvező fogadtatás biztosította az állam számára a másodpiaci árfolyamon, hozamprémium nélkül történő visszavásárlást.

Ezt követően, szerdán a sikeres könyvépítés lezárulta után, 1 milliárd euró értékben, 1,9 százalékos hozam mellett bocsátott ki a Magyar Állam tízéves lejáratú eurókötvényt. Az ügylet meghirdetését megelőző befektetői roadshow alkalmával három nap alatt öt európai nagyvárosban összesen 12 találkozón tájékoztatták a befektetőket a Nemzetgazdasági Minisztérium és az ÁKK munkatársai. A tárgyalások során kifejezetten pozitív fogadtatást tapasztalt az ÁKK, melynek eredményeként a portugál, az olasz és a román 10 éves eurókötvény hozama alatt sikerült árazni a kötvényt. A tranzakciókkal eredményszemléletben éves szinten 9,5 milliárd forint a kamatmegtakarítás.

mfor.hu