2012. május 10. 07:16

A holland Aegon biztosító 521 millió eurós adózott eredményt jelentett csütörtökön az első negyedévről, 59 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 327 milliónál, a csökkenő értékleírásoknak és adóváltozásoknak köszönhetően.

Az egyszeri tételek és könyv szerinti értékváltozások nélkül számolt adó előtti eredmény is nőtt, de csak 3 százalékkal 425 millió euróra.

A bevétel 25 százalékkal 1,758 milliárd euróra gyarapodott 1,411 milliárdhoz képest. Ezen belül az új életbiztosításokból származó bevétel 11 százalékkal 445 millió euróra fogyott.

Az Aegon Magyarországon a nem életbiztosítási piac 11 százalékát birtokolta tavaly, ezzel a negyedik helyezett volt. Az életbiztosítások piacán - az egyszeri díjas bevételeket leszámítva - 12,8 százalékos részesedéssel a második volt.

Az idén az Aegon úgy döntött, hogy jogutód nélkül megszünteti magyarországi magánnyugdíjpénztárát. Ezt a magánnyugdíjpénztári szektort érintő, megváltozott szabályozási környezettel, a biztonságos és tervezhető működtetés ellehetetlenülésével magyarázták a cégnél. A döntés nem érinti az Aegon önkéntes nyugdíjpénztári ágazatát.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a magánnyugdíjpénztárak ellenőrzése kapcsán a működési költségek kezelése miatt a napokban három pénztár, az AXA, az Erste és az Aegon magánnyugdíjpénztár esetében kilenc büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

MTI