Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Karnyújtásnyira van a megállapodás Görögország és hitelezői között a harmadik mentőcsomag következő részletének kifizetését felszabadító és az adósságcsökkentő tárgyalások megkezdését lehetővé tévő reformintézkedésekről - jelentette ki csütörtökön a Reuters hírügynökségnek adott interjúban Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelő biztosa.

"Az Európai Bizottság szemszögéből jó eredményeket értünk el a Görögországgal folytatott tárgyalásokon és az utolsó simításokat végezzük a felülvizsgálati jelentésen" - mondta Dombrovskis a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlésének alkalmából Washingtonban a Reuters hírügynökségnek.

Elmondta, hogy Görögország a hitelcsomag-szerződésben 2018-ra előirányzott 3,5 százalékos elsődleges GDP-arányos többlet teljesítését szem előtt tartva jól halad a megkövetelt reformintézkedések költségvetésre gyakorolt hatásának kalkulálásában. Az uniós biztos rámutatott, hogy Athén előrelépést tett a nyugdíjrendszer, a személyi jövedelemadó, a privatizációs alap létesítése és az adóbeszedési rendszer terén megkövetelt reformokban. "Hatalmas munkát végeztek az elmúlt hónapokban és ha minden oldalon megvan rá a szándék, viszonylag hamar létre is jöhet a megállapodás" - fogalmazott.

A harmadik görög mentőcsomag esedékes felülvizsgálatáról már hónapok óta húzódnak a tárgyalások elsősorban az IMF és az európai hitelezők között a görög gazdasági növekedés és a fenntartható adósságtörlesztés kilátásairól kialakult nézeteltérés miatt. "Konstruktív tárgyalásokat folytatunk az IMF-fel, bár vannak bizonyos nézetkülönbségek a kitűzött cél eléréséhez szükséges költségvetési erőfeszítésekről, de ezek nem áthidalhatatlanok" - Valdis Dombrovskis.

A világ legjobb városi strandjai

A megállapodás létfontosságú Görögországnak, mivel nélküle nem lesz képes törleszteni a júliusban lejáró hiteleket. A megállapodás ugyanakkor előfeltétele a tárgyalások megkezdésének is az adósság csökkentéséről.

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup elnöke csütörtökön szkeptikusan nyiltakozott egy washingtoni megállapodás valószínűségével kapcsolatban, kijelentette viszont, hogy az Eurogroup jövő heti találkozóján Amszterdamban valószínűleg már meg tudnak egyezni. Leszögezte, hogy az Eurogroup ragaszkodik a 3,5 százalékos elsődleges GDP-arányos görög költségvetési többlet teljesítéséhez 2018-ban. Az IMF viszont - ellentétben az euróövezeti hitelezőkkel - nem tartja megvalósíthatónak a 3,5 százalékos elsődleges költségvetési többlet tartását még évtizedeken keresztül 2018 után is. Az IMF szerint csökkenteni kellene az elsődleges költségvetési többlet megkövetelt mértékét és enyhíteni kellene az ország adósságszolgálati terhein is.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.