<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Karnyújtásnyira van a megállapodás Görögország és hitelezői között a harmadik mentőcsomag következő részletének kifizetését felszabadító és az adósságcsökkentő tárgyalások megkezdését lehetővé tévő reformintézkedésekről - jelentette ki csütörtökön a Reuters hírügynökségnek adott interjúban Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelő biztosa.

"Az Európai Bizottság szemszögéből jó eredményeket értünk el a Görögországgal folytatott tárgyalásokon és az utolsó simításokat végezzük a felülvizsgálati jelentésen" - mondta Dombrovskis a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlésének alkalmából Washingtonban a Reuters hírügynökségnek.

Elmondta, hogy Görögország a hitelcsomag-szerződésben 2018-ra előirányzott 3,5 százalékos elsődleges GDP-arányos többlet teljesítését szem előtt tartva jól halad a megkövetelt reformintézkedések költségvetésre gyakorolt hatásának kalkulálásában. Az uniós biztos rámutatott, hogy Athén előrelépést tett a nyugdíjrendszer, a személyi jövedelemadó, a privatizációs alap létesítése és az adóbeszedési rendszer terén megkövetelt reformokban. "Hatalmas munkát végeztek az elmúlt hónapokban és ha minden oldalon megvan rá a szándék, viszonylag hamar létre is jöhet a megállapodás" - fogalmazott.

A harmadik görög mentőcsomag esedékes felülvizsgálatáról már hónapok óta húzódnak a tárgyalások elsősorban az IMF és az európai hitelezők között a görög gazdasági növekedés és a fenntartható adósságtörlesztés kilátásairól kialakult nézeteltérés miatt. "Konstruktív tárgyalásokat folytatunk az IMF-fel, bár vannak bizonyos nézetkülönbségek a kitűzött cél eléréséhez szükséges költségvetési erőfeszítésekről, de ezek nem áthidalhatatlanok" - Valdis Dombrovskis.

A világ legjobb városi strandjai

A megállapodás létfontosságú Görögországnak, mivel nélküle nem lesz képes törleszteni a júliusban lejáró hiteleket. A megállapodás ugyanakkor előfeltétele a tárgyalások megkezdésének is az adósság csökkentéséről.

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup elnöke csütörtökön szkeptikusan nyiltakozott egy washingtoni megállapodás valószínűségével kapcsolatban, kijelentette viszont, hogy az Eurogroup jövő heti találkozóján Amszterdamban valószínűleg már meg tudnak egyezni. Leszögezte, hogy az Eurogroup ragaszkodik a 3,5 százalékos elsődleges GDP-arányos görög költségvetési többlet teljesítéséhez 2018-ban. Az IMF viszont - ellentétben az euróövezeti hitelezőkkel - nem tartja megvalósíthatónak a 3,5 százalékos elsődleges költségvetési többlet tartását még évtizedeken keresztül 2018 után is. Az IMF szerint csökkenteni kellene az elsődleges költségvetési többlet megkövetelt mértékét és enyhíteni kellene az ország adósságszolgálati terhein is.

MTI