2007. május 30. 14:41

Legalább 2010-ig tartani kell a jelenlegi elvonási szintet a konvergenciaprogram teljesítéséhez, így Magyarország 2012-ben csatlakozhat az ERM II. rendszerhez - fejtette ki Kupa Mihály volt pénzügyminiszter a témában szerdán rendezett konferencián Budapesten.

A Magyar Közgazdasági Társaság Közgazdászok a jövőről, a jövőért című vitasorozatának rendezvényén a költségvetés bevételi oldalán hozott "szuperspájzolási" intézkedéseket Kupa Mihály helyesnek nevezte, kritikát fogalmazott azonban meg a kiadások lefaragásának modellezését, megalapozottságát illetően.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke is hiányolta, hogy nem született széleskörű megállapodás az államháztartás átalakításának fő irányairól, az állam jövőbeli feladatairól. Hangsúlyozta: Magyarországnak nincs más választása, mint a konvergenciaprogram végrehajtása és az euró bevezetése, de felhívta a figyelmet az ezzel járó növekedési áldozatra, a szigorú maastrichti kritériumok felzárkózást lassító hatására, valamint az önálló monetáris politika megszűnésének kockázataira.

Kupa Mihály kifejtette: az államháztartás kiadási oldalának lefaragása restrikciós lépések melletti reformkezdeményeket jelent. A restrikciót, a befagyasztásokat a volt pénzügyminiszter helyesnek tartotta, így nem értett egyet a tartalékok egy részének negyedéves felszabadításával.

Erdei Tamás egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a program, illetve az ebben vállalt reformok alapvetően pénzügyi és nem társadalmi, vagy gazdasági konvergenciát jelentenek. Az államháztartás alrendszereinek működésén mindenképpen változtatni kellett - mondta, de kockázatosnak nevezte, hogy az átalakítás megkezdése előtt nem született döntés a pontos célokról. Így óriási hibák történhetnek - figyelmeztetett Erdei Tamás.

Szapáry György, az MNB volt alelnöke a maastrichti kritériumok kritikáival összefüggésben arra hívta fel a figyelmet: mindig csak olyan országok kritizálnak,amelyek messze állnak teljesítésüktől.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.