2p

Az augusztusi megtorpanás után szeptemberben kiugró mértékben javult a folyó fizetési mérleg havi többlete mind forintban, mind euróban nézve. A pozitív adatok elsősorban a javuló külkereskedelmi statisztikának köszönhető.

Pénteken reggel tette közzé az MNB a szeptemberi fizetési mérleg statisztikáit, amely örvendetes javulást mutatott. A kilencedik hónapban az augusztusi 264 millió eurós többlet 866 millió euróra ugrott. Forintban is hasonló volt az elmozdulás mértéke, hiszen az augusztusi 82,8 milliárdos többletet 271,1 milliárdos érték követte. Mindezeknek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg egyenlege alapján az ország fizetési képessége a külfölddel szemben 1,109 milliárd euróra nőtt szeptemberre az augusztusi 658 millióról.

A fizetési mérleg pozitív egyenlegéhez a szolgáltatások közel akkora mértékben járultak hozzá, mint az árufogalom. A szolgáltatások esetén ugyanis 1,5695 milliárd eurós bevétel és 1,086 milliárd eurós kiadás mellett 483,5 millió euró lett a többlet, addig az áruk esetében hiába volt közel ötször akkora a bevétel (6,915 milliárd euró), a 6,326 milliárdos kiadás miatt az egyenleg 589,2 millió eurót eredményezett.

A jövedelemáramlások sorban a befektetések jövedelme szokás szerint tetemes mínuszt mutatott (495,5 millió euró), amely egyébként hasonló nagyságrendű, mint az elmúlt hónapok mutatója. Ezt a sort ugyanakkor az augusztusi értékhez hasonló mértékben 200 millió euróval javították a munkavállalói jövedelmek.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!