2017. május 18. 12:14

Őt tette felelőssé az uniós parlamenti határozatért.

Az előttünk álló 1-2 esztendőben komoly viták várhatók arról, hogy milyen lesz az Európai Unió és Magyarország kapcsolata – előlegezte meg a mai Kormányinfó elején Lázár János Brüsszel és Budapest polémiájának folytatását. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint úgy tűnik, ma erős többségben vannak azok a szervezetek Brüsszelben, amelyek szerint a tagállamok számára egyre kevesebb jog- illetve hatáskört kell biztosítani, és minél több döntést Brüsszelbe kell delegálni. Lázár ezzel összefüggésben közölte, Magyarország függetlenségét meg kell őrizni.

Lázár János 

Az Európai Parlamentben tegnap történteket – vagyis a szavazati jog megvonásával fenyegető 7-es cikk szerinti eljárás elindítását lehetővé tévő határozat meghozatalát - baloldali politikai provokációnak nevezte. Emlékeztetett arra, hogy Rui Tavares – illetve ahogy Lázár fogalmazott: egy portugál – korábban már kezdeményezett egy eljárást, amely Magyarország elítélését szolgálta. Lázár szerint most Soros Györgynek sikerült ez.

Felidézte, hogy eközben másfélmillió honfitársunk elmondta a véleményét az ügyben, hogy ki jöhessen Magyarországra, ki tartózkodhat itt. Ez egy magyar nemzeti hatáskör, vagy a parlamentnek, vagy a végrehajtó hatalomnak kell erről döntenie – szögezte le a miniszter.

Hasonlóan kemény vitákra számít a magyar kormány az adózásról is, arról, hogy ki mondja meg, mennyi legyen az adó – jelentette ki a kormánytag.

Lázár összegzése szerint európai internacionalista erők akarják átszabni Európa térképét. A határozat olyan dolgokat is tartalmaz, amihez semmi köze az uniónak, illetve az ottani parlamentnek. Egyebek közt azt várják el a magyar kormánytól, hogy szüntesse meg a jogi és a fizikai határzárat. Ezt azonban nem fogja megtenni a kormány – jelezte a miniszter. A magyar emberek biztonsága fontosabb, mint a politikai dogmák. A konstruktív párbeszédben mi is partnerek vagyunk, de ha mások mellett kommunistákkal kell egyeztetni, akkor ez süketek párbeszéde lesz – közölte Lázár.

mfor.hu