<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A költségvetési tervezet a jelenlegi adómértékkel számol.

Nem változik 2018-ban a személyi jövedelemadó mértéke - jelentette be az mfor kérdésére mai tájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány a múltkori ülésén első olvasatban tárgyalta a jövő évi költségvetési tervezetet, s abban a mostani, tehát  15 százalékos szja-val számolt a beterjesztő Nemzetgazdasági Minisztérium - derült ki a miniszter szavaiból.

Döntés még nincs az ügyben, a költségvetést április végén terjesztik be a parlament elé, de a Lázár által elmondottak alapján az szja-ban véglegesnek tűnik a kormány álláspontja.

Pedig Orbán Viktor álma az volt, hogy még ebben a ciklusban egyszámjegyű legyen, tehát 10 százalék alá csökkenjen az adó mértéke. Azonban a gazdasági folyamatok a ciklus első felében nem úgy alakultak, hogy ez a terv valóra válhasson. A ciklus vége felé már jobban állt a büdzsé, jelentős többletbevételek keletkeztek, egyebek mellett a gazdaságfehérítő intézkedések következtében. Eiközben az állami kiadások mindössze az infláció mértékével emelkedtek. Jó esély nyílt tehát az adócsökkentésre.

A kormány azonban más utat választott, inkább a munkaadókat sújtó szociális hozzájárulási adót kezdték el faragni, egy hat évre szóló bérmegállapodási program részeként. Idén 22 százalékra mérséklődött a szochó, a tavalyi 27 százalékról. Jövőre további 2-2,5 százalékos vágásra kerülhet sor (attól függően, hogyan alakulnak őszig a bruttó bérek), de elképzelhető, hogy ennél nagyobb lesz a tehercsökkenés.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keményen lobbizik azért, hogy nagyobb ütemben haladjon a program végrehajtása. Erről Lázár azt mondta, hogy nem kell sietni, meg kell várni a következő néhány hónap eredményeit, de a kormány nem zárkózik el az ötlettől.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.