2017. április 20. 12:04

A büdzsé 20 százaléka megy majd fejlesztésekre.

A legutóbbi kormányülés legfontosabb döntése a 2018-as költségvetés elfogadása volt - jelentette be első napirendi pontként mai tájékoztatóján Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A csomag a Költségvetési Tanácsnál van véleményezésre, és a tervek szerint a jövő héten kerül a parlament elé. Lázár szerint június 15-ig elfogadják a képviselők az előterjesztést.
 
 
 
 A miniszter szavai szerint a stabilitásról és a kiszámíthatóságról szól a következő büdzsé, amely a munkából élők büdzséje lesz. Három fő célnak kell megfelelnie: segítenie kell a családokon, a munkát keresőkön és megvédi azokat az embereket, akik már dolgoznak.
 
A parlament elé terjesztik a 2017-es büdzsé módosítását is, valamint a 2018-as adótörvényeket. Ebben jelentős egyszerűsítésekre tesznek javaslatot. Az internet áfája 18 százalékról 5 százalékra, a hal adója 27 százalékról szintén 5 százalékra csökken, így utóbbi is bekerül a legalacsonyabb áfájú alapvető élelmiszerek - sertéshús, tojás, baromfi - közé.
 
A jövő évi költségvetés 80 százaléka megy el az ország működtetésére, 20 százaléka a fejlesztésekre - mondta Lázár, aki szerint minden tárca legalább annyi pénzből fog gazdálkodni, mint idén. A gazdasági növekedés "erősen 4 százalék fölött lesz", a hiány mértéke pedig a GDP 2,4 százalékát teszi majd ki. Kijelentette, hogy nem lesz választási büdzsé, ellenkezőleg, konzervatívan tervezték meg a kereteket.
 
Ami az idei költségvetés módosítását illeti, elmondta, hogy át kell vezetni az év eleji béremelések és járulékcsökkentések hatásait, valamint el kell számolni a földárverésekből várhatóan befolyó 130 milliárd forintot, ami az államadósság csökkentésére megy.
 
mfor.hu