<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A túl magas betéti kamatok korszakának vége, már csak idő kérdése, hogy mikor tér vissza a befektetők bizalma először a rövid és hosszú kötvényalapok, majd a kockázatosabb instrumentumok iránt is - mondta Fatér Gyula, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója a társaság keddi sajtóbeszélgetésén.

A hazai bankok a válság előtti 600-800 milliárd forinttal szemben most több mint 3500 milliárd forintot tartanak jegybanki alapkamaton az MNB-ben, a teljes mérlegfőösszeg 25 százalékát, ami mutatja, hogy nincs pénzszűke, sőt egyre több a pénz, ami keresi a helyét - mutatott rá.

Fatér Gyula emlékeztetett: a kereskedelmi bankok az első sokk után intenzíven elkezdték gyűjteni a betéteket. Erre szükség is volt, tekintve, hogy a bankrendszer korábban külföldi forrásokra támaszkodott, amit jól mutat, hogy 2009 első negyedévében a hitel/betét arány meghaladta a 150 százalékot. A második negyedévben a mutató mintegy 135 százalékra mérséklődött, ebben azonban a vezérigazgató szerint nemcsak a betétállomány növekedése, hanem a hitelállomány csökkenése is közrejátszott.

A betétállomány annak köszönhetően nőtt, hogy a bankok egyre magasabb kamatot kínáltak, továbbá a betétekre korlátlan állami garanciát vezettek be, aminek következtében "a betétgyűjtés vonata versenytárs nélkül száguldott". Az összes megtakarítási formából a lakossági betétekbe áramlott a pénz, aminek legnagyobb elszenvedői a befektetési alapok voltak. Augusztusban-szeptemberben azonban változott a helyzet: a kötvényalapok egyre jobb hozamokat tudnak elérni, a kétszámjegyű betéti kamatok korszakának ugyanakkor vége.

"Ha figyelembe vesszük, hogy a jegybanktól sokan azt várják, hogy 5,5 százalékra viszi le az irányadó kamatot, csak idő kérdése, hogy mikor tér vissza az ügyfelek bizalma először a rövid és hosszú kötvényalapok, majd a kockázatosabb alapok iránt is. Ezért pozitívan látjuk a következő időszak lehetőségeit mind a befektetők, mind az alapkezelők szempontjából" - mondta Fatér Gyula.

Hozzátette: az elmúlt időszakban viszonylag kevés termékfejlesztés volt, kis számú új alap jött létre. A Budapest Alapkezelő már elkezdte az új alapok előkészítését. A társaság arra számít, hogy a következő időszakban a garantált alapok tarthatnak jelentős érdeklődésre számot, ezért most jegyezhető befektetési alapjuk európai részvényekre építő tőkegarantált alap.

MTI/Menedzsment Fórum