TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A túl magas betéti kamatok korszakának vége, már csak idő kérdése, hogy mikor tér vissza a befektetők bizalma először a rövid és hosszú kötvényalapok, majd a kockázatosabb instrumentumok iránt is - mondta Fatér Gyula, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója a társaság keddi sajtóbeszélgetésén.

A hazai bankok a válság előtti 600-800 milliárd forinttal szemben most több mint 3500 milliárd forintot tartanak jegybanki alapkamaton az MNB-ben, a teljes mérlegfőösszeg 25 százalékát, ami mutatja, hogy nincs pénzszűke, sőt egyre több a pénz, ami keresi a helyét - mutatott rá.

Fatér Gyula emlékeztetett: a kereskedelmi bankok az első sokk után intenzíven elkezdték gyűjteni a betéteket. Erre szükség is volt, tekintve, hogy a bankrendszer korábban külföldi forrásokra támaszkodott, amit jól mutat, hogy 2009 első negyedévében a hitel/betét arány meghaladta a 150 százalékot. A második negyedévben a mutató mintegy 135 százalékra mérséklődött, ebben azonban a vezérigazgató szerint nemcsak a betétállomány növekedése, hanem a hitelállomány csökkenése is közrejátszott.

A betétállomány annak köszönhetően nőtt, hogy a bankok egyre magasabb kamatot kínáltak, továbbá a betétekre korlátlan állami garanciát vezettek be, aminek következtében "a betétgyűjtés vonata versenytárs nélkül száguldott". Az összes megtakarítási formából a lakossági betétekbe áramlott a pénz, aminek legnagyobb elszenvedői a befektetési alapok voltak. Augusztusban-szeptemberben azonban változott a helyzet: a kötvényalapok egyre jobb hozamokat tudnak elérni, a kétszámjegyű betéti kamatok korszakának ugyanakkor vége.

"Ha figyelembe vesszük, hogy a jegybanktól sokan azt várják, hogy 5,5 százalékra viszi le az irányadó kamatot, csak idő kérdése, hogy mikor tér vissza az ügyfelek bizalma először a rövid és hosszú kötvényalapok, majd a kockázatosabb alapok iránt is. Ezért pozitívan látjuk a következő időszak lehetőségeit mind a befektetők, mind az alapkezelők szempontjából" - mondta Fatér Gyula.

Hozzátette: az elmúlt időszakban viszonylag kevés termékfejlesztés volt, kis számú új alap jött létre. A Budapest Alapkezelő már elkezdte az új alapok előkészítését. A társaság arra számít, hogy a következő időszakban a garantált alapok tarthatnak jelentős érdeklődésre számot, ezért most jegyezhető befektetési alapjuk európai részvényekre építő tőkegarantált alap.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.