2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A turkálókban kevesebbet, a ruházati boltokban lényegesen többet költöttünk az elmúlt 3 hónapban.

Immár harmadik egymást követő hónapban esett vissza a használtcikkeket áruló boltok forgalma a KSH legfrissebb, júniusra vonatkozó adatsora szerint.

A negatív tendencia áprilisban indult 9,4 százalékos visszaeséssel, amit májusban egy 5,8, majd a nyár első hónapjában egy 7,5 százalékos mínusz követett. Eközben a ruházkodási termékeket értékesítő kiskereskedelmi egységek forgalma 21,2(!), 13,8, illetve 15,4 százalékkal nőtt.

Ahogy a fenti ábrán is látható, a két termékcsoport forgalma nagyjából együtt mozgott, az utolsó 3 hónapban azonban jelentős mértékben szétnyílt. A folyamat mögött valószínűleg a magasabb jövedelmek állhatnak, az emberek immár jobban megengedhetik maguknak, hogy használt helyett új termékeket vásároljanak.

Hasonlóan egészségesebb és stabilabb jövőbeli növekedést vetít előre, hogy az első negyedéves aggasztó kép után a kiskereskedelmi forgalom bővülése területileg egyenletesebb lett. Immár nem csak a budapesti és a nyugat-magyarországi régióra koncentrálódik, hiszen a leggyengébb teljesítményt nyújtó Dél-Dunántúlon is 3,9 százalék volt a plusz.

A mostani jelentésében 2016 júniusára vonatkozóan egyébként az első becslésben szereplő számokat erősítette meg a KSH, vagyis a kiigazított éves növekedés a teljes kiskereskedelemre 5,7 százalékos volt, az élelmiszereknél 3,4, a nem élelmiszereknél 9,7, míg az üzemanyagoknál 3,6 százalékkal nőtt a forgalom.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!