<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egyelőre kétséges, hogy 2009-ben valóban lesz-e - tehercsökkenéssel és jelentős átalakításokkal járó - adóreform. Mindenesetre a két koalíciós pártnak 2008. január 31-ig kellene megállapodnia a 2009-es adóváltozásokat illetően, számolt be a Világgazdaság.

A tervezett menetrend szerint december második felében ütköztetnék először a koncepciókat. Bár az adóügy vélhetően már nem lesz koalíciós szakítópróba, ám az biztos, hogy a következő komolyabb konfliktust e téma jelenti. Valószínű, ezért is igyekeztek a kormánypártok vezetői már a múlt vasárnap megegyezni abban is, hogy a nyilvánosságot nem tájékoztatják a munkafolyamatról, csak a végleges javaslatokkal állnak elő, írja a Világgazdaság.

Szakemberek nem túlságosan optimisták a reformot illetően, szerintük ugyanis 2009-re mintegy 150-200 milliárd forintos mozgástér alakul ki a büdzsében, ez komoly átalakításokra édeskevés.

Maga Veres János pénzügyminiszter is mind visszafogottabban fogalmaz e témában. Nemrég világossá tette: abban az évben sem csökkenhet jelentősen az adótömeg, nem szűnnek meg létező adók, s nem faraghatók le a nyugdíj- és egészségügyi járulékok sem. Igaz, hozzátette: az élőmunkateher könnyítése fontos célkitűzés marad, olvasható a Világgazdaságban.