2008. április 3. 07:19

A Coface elemzői leminősítették az Egyesült Államok kockázatbesorolását, Japánt pedig megfigyelési listára helyezték. Az USA tavaly kapta meg az első figyelmeztetést a cégtől, amikro megfigyelési listára került.

Az ország besorolását a legmagasabb A1-es kategóriából az A2-esbe tették át az elemzők, mivel szerintük az amerikai cégek fizetési hajlandósága romlott az idei év első két hónapjában. A szigorúbb hitelezési feltételek miatt nehezedett a vállalatok működése. A Coface szerint az első félévben az amerikai gazdaság növekedése gyenge, vagy negatív ütemű lesz, a második félévben kismértékű javulás várható.

Az amerikai gazdaság nehézségei a környező országokat is sújtják: a Kanadai és a Mexikói hitelbesorolás is negatív előjellel került fel a megfigyelési listára.

Japán A1-es besorolása ugyancsak negatív előjelet kapott a Coface szakembereitől, mivel szerintük az amerikai kereslet visszaesése miatt a távol-keleti országban várhatóan csökken az export volumene, az erős jen pedig csökkenti a vállalkozások versenyképességét. A háztartási fogyasztás is visszesőben van a fizetéscsökkenések és az emelkedő élelmiszerárak miatt. Tavaly például 18 százalékkal emelkedett a japán cégekkel szembeni fizetésképtelenségi eljárások száma.

Magyarország hitelbesorolása jelenleg az A3-as kategóriában van a Coface-nél, a környező országok közül Csehország, Észtország és Lengyelország tudott már bekerülni az A2-es kategóriába.

Menedzsment Fórum