2008. április 3. 07:19

A Coface elemzői leminősítették az Egyesült Államok kockázatbesorolását, Japánt pedig megfigyelési listára helyezték. Az USA tavaly kapta meg az első figyelmeztetést a cégtől, amikro megfigyelési listára került.

Az ország besorolását a legmagasabb A1-es kategóriából az A2-esbe tették át az elemzők, mivel szerintük az amerikai cégek fizetési hajlandósága romlott az idei év első két hónapjában. A szigorúbb hitelezési feltételek miatt nehezedett a vállalatok működése. A Coface szerint az első félévben az amerikai gazdaság növekedése gyenge, vagy negatív ütemű lesz, a második félévben kismértékű javulás várható.

Az amerikai gazdaság nehézségei a környező országokat is sújtják: a Kanadai és a Mexikói hitelbesorolás is negatív előjellel került fel a megfigyelési listára.

Japán A1-es besorolása ugyancsak negatív előjelet kapott a Coface szakembereitől, mivel szerintük az amerikai kereslet visszaesése miatt a távol-keleti országban várhatóan csökken az export volumene, az erős jen pedig csökkenti a vállalkozások versenyképességét. A háztartási fogyasztás is visszesőben van a fizetéscsökkenések és az emelkedő élelmiszerárak miatt. Tavaly például 18 százalékkal emelkedett a japán cégekkel szembeni fizetésképtelenségi eljárások száma.

Magyarország hitelbesorolása jelenleg az A3-as kategóriában van a Coface-nél, a környező országok közül Csehország, Észtország és Lengyelország tudott már bekerülni az A2-es kategóriába.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.