2011. december 8. 09:46

Lemond a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén betöltött posztjáról Fellegi Tamás, mivel indoklása szerint nem tudja egyszerre ellátni a miniszteri és IMF tárgyalódelegációval kapcsolatos feladatait, jelentette be a miniszter csütörtök délelőtt.

"Óriási felelősséget jelent számomra ez a feladat, az eddig végzett munkám elismeréséért, a hazai és nemzetközi gazdasági kapcsolataimnak tulajdonítom ezt a bizalmat", mondta Fellegi Tamás az IMF delegáció-vezetésével kapcsolatban. A miniszterelnökkel történő egyeztetés után, szakmai szempontok alapján dőlhet el az utódlás kérdése.

Fellegi Tamás lemondásáról pár hete már terjedtek el pletykák. Az akkori értesülések szerint a miniszeri poszt után a Mol élére kerül Hernádi Zsoltot váltva. Mivel az IMF-vel várhatóan legkésőbb február (de inkább január) végéig megállapodik a kormány, így ez a verzió akár meg is valósulhat.

"Megújult és élhető országot fogunk teremteni"

Az elmúlt másfél év legfontosabb célkitűzése az adósság elleni harc, az ország piacokról való finanszírozásának megvalósítása, valamint a hitelesség és a finanszírozhatóság megerősítése volt - mondta Fellegi a délelőtti kormányszóvivői sajtótájékoztatón. "A jövőben megvalósítjuk a 2011 márciusában meghirdetett Széll Kálmán Tervet, kiszabadítjuk a családokat a devizacsapdából, és ezzel egy fenntartható, megújult és élhető országot fogunk teremteni. Ezek a célkitűzések nemcsak tavaly, hanem még most is reális célok". Idén azonban a gazdasági és pénzügyi válság újabb hulláma indult útnak, ami a 2012-es évre nézve a helyzet súlyosbodását vetíti előre. Ebben a helyzetben pedig szükségünk lehet az IMF által nyújtható biztonsági védőhálónak.

Folynak az informális tárgyalások

"Már megbeszéléseket folytattam a Bankszövetség elnökével, két ízben ültünk össze megbeszélésre a magyar tárgyalódelegáció tagjaival, a tegnapi nap folyamán az IMF magyarországi képviselőjével találkoztam, ahol előzetes megbeszéléseket folytattunk többek között a menetrendről, és az ütemezésekről", részletezte Fellegi Tamás. "A helyzet azonban még nagyon képlékeny, hiszen konkrétumok nincsenek még sem az IMF, sem pedig az EU részéről" .

Jövő hét folyamán az IMF főtárgyalói Budapestre érkeznek egy informális megbeszélésre, Washingtonban pedig a héten folynak előzetes megbeszélések a magyarországi helyzettel kapcsolatban. "Mindezek az informális találkozók és tárgyalások azt a célt szolgálják, hogy a januárban induló tárgyalásokon eredményt tudjunk elérni. Jövő hétfőn Londonban mindhárom hitelminősítővel találkozok, ezen kívül a meghatározó alapkezelőkkel is leülünk beszélni, akik itthon befektetőként jelen vannak. A lehető legfelkészültebben szeretnék majd a januári tárgyalásokba belefogni", hangsúlyozta  Fellegi.

Újságírói kérdésre a mostmár ex-miniszter kiemelte, hogy a kormány tárgyalói pozíciójának rugalmasságáról, és az esetleges megszorításra vonatkozó feltételek elfogadásáról nem tud nyilatkozni, hiszen konkrét tárgyalások még nem kezdődtek el, ráadásul a tárgyalások lezárulásásig a részletekről nem is szeretne nyilatkozni. Nem a médián keresztül kívánnak üzengetni. Hasonlóan kevésbé konkrét választ adott a lehetséges, tárgyalási alapot jelentő konstrukciókra vonatkozóan is. Ehhez előbb ugyanis ennek konkrétan meg kell jelennie a tárgyalóasztalon majd. "Mivel minden ország más, a rendelkezésre álló konstrukciók közül a megfelelő kiválasztása után lehet tárgyalni az egyedi feltételekről" - válaszolta Fellegi.

Az IMF-tárgyalások folyamán együttműködésre lesz szükség a Nemzetgazdasági Minisztériummal is, ami a korábbinál még szorosabb is lehet az ex-miniszter szerint. Fellegi úgy véli, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy kifogástalan politikai és szakmai együttműködés alakuljon ki közte és a minisztérium között.

Az IMF mellett Fellegi a negyedik mobilszolgáltató állami háttérére vonatkozó kérdést is kapott, melyre úgy nyilatkozott, hogy az állam, a költségvetés nem állhat mögötte, ha azonban egy állami vállalat egy üzleti terv alapján úgy gondolja, hogy jó és hosszú távon eredményes lépés lenne egy ilyen befektetés, akkor megteheti. (lásd: Negyedik mobilszolgáltató: csak az állam marad versenyben?)

Nem reagált a piac

A bejelentésre minimálisan gyengült a forint, jelenleg 301 forintot kell adni egy euróért. A BUX nem mutat jelentősebb elmozdulást, jelenleg egy százalék pluszban van a mutató. Ugyanakkor a Mol már 2 százalékkal erősödik.

Székely Sarolta

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.