2p

Sem ingatlanadó, sem adóreform nem lesz ebben a ciklusban - továbbra is ezt állítják a Világgazdaság által megkérdezett szocialista politikusok. Hozzátették: bár erről még nincs politikai döntés, szünetelnek a koalíciós egyeztetések is, ám Gyurcsány Ferenc szavaiból erre következtettek.

A kormányfő kedd este részt vett az MSZP-frakció ülésén, ahol a kabinet egyéves tevékenységéről számolt be. Ott többek között elmondta: a már életbe léptetett adóintézkedések hatását "kivetítették" a ciklus végéig, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezek elegendők a konvergenciapályán maradáshoz. Ez a kijelentés többek szerint azt sugallja, hogy vélhetően mégsem szabják át érdemben az adórendszert.

Kékesi Tibor (MSZP) a lap megkeresésére hasonló következtetésre jutott, kiegészítve azzal, hogy egy újabb nagy ívű átalakítás vonzatai költségvetési és társadalmi szempontból csak nagy bizonytalansággal becsülhetők meg.

Az ingatlanadó kapcsán információk szerint Gyurcsány Ferenc a szocialista képviselők előtt elismerte, hogy újabb adónemre költségvetési bevételi szempontból nincs szükség. Egyes szocialista politikusok szerint ez is az adórendszer átszabása ellen szól, mivel az ingatlanadó a kisebbik koalíciós párt nyomására összekötődött az egész rendszer módosításával.

Óvatosságra int viszont a helyzet megítélésében, hogy sajtóértesülések szerint a miniszterelnök a frakció előtt bejelenthette volna az ingatlanadó bevezetésének és a kormányzati negyed felépítésének elvetését, ám ezt mégsem tette meg. Ráadásul az SZDSZ-ben sem gondolják lefutott meccsnek az adócsatát: a kisebbik kormánypárt szerint június végéig meg kell hozni a politikai döntést - olvasható a Világgazdaságban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!