<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Sem ingatlanadó, sem adóreform nem lesz ebben a ciklusban - továbbra is ezt állítják a Világgazdaság által megkérdezett szocialista politikusok. Hozzátették: bár erről még nincs politikai döntés, szünetelnek a koalíciós egyeztetések is, ám Gyurcsány Ferenc szavaiból erre következtettek.

A kormányfő kedd este részt vett az MSZP-frakció ülésén, ahol a kabinet egyéves tevékenységéről számolt be. Ott többek között elmondta: a már életbe léptetett adóintézkedések hatását "kivetítették" a ciklus végéig, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezek elegendők a konvergenciapályán maradáshoz. Ez a kijelentés többek szerint azt sugallja, hogy vélhetően mégsem szabják át érdemben az adórendszert.

Kékesi Tibor (MSZP) a lap megkeresésére hasonló következtetésre jutott, kiegészítve azzal, hogy egy újabb nagy ívű átalakítás vonzatai költségvetési és társadalmi szempontból csak nagy bizonytalansággal becsülhetők meg.

Az ingatlanadó kapcsán információk szerint Gyurcsány Ferenc a szocialista képviselők előtt elismerte, hogy újabb adónemre költségvetési bevételi szempontból nincs szükség. Egyes szocialista politikusok szerint ez is az adórendszer átszabása ellen szól, mivel az ingatlanadó a kisebbik koalíciós párt nyomására összekötődött az egész rendszer módosításával.

Óvatosságra int viszont a helyzet megítélésében, hogy sajtóértesülések szerint a miniszterelnök a frakció előtt bejelenthette volna az ingatlanadó bevezetésének és a kormányzati negyed felépítésének elvetését, ám ezt mégsem tette meg. Ráadásul az SZDSZ-ben sem gondolják lefutott meccsnek az adócsatát: a kisebbik kormánypárt szerint június végéig meg kell hozni a politikai döntést - olvasható a Világgazdaságban.