2007. május 24. 06:06

Sem ingatlanadó, sem adóreform nem lesz ebben a ciklusban - továbbra is ezt állítják a Világgazdaság által megkérdezett szocialista politikusok. Hozzátették: bár erről még nincs politikai döntés, szünetelnek a koalíciós egyeztetések is, ám Gyurcsány Ferenc szavaiból erre következtettek.

A kormányfő kedd este részt vett az MSZP-frakció ülésén, ahol a kabinet egyéves tevékenységéről számolt be. Ott többek között elmondta: a már életbe léptetett adóintézkedések hatását "kivetítették" a ciklus végéig, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezek elegendők a konvergenciapályán maradáshoz. Ez a kijelentés többek szerint azt sugallja, hogy vélhetően mégsem szabják át érdemben az adórendszert.

Kékesi Tibor (MSZP) a lap megkeresésére hasonló következtetésre jutott, kiegészítve azzal, hogy egy újabb nagy ívű átalakítás vonzatai költségvetési és társadalmi szempontból csak nagy bizonytalansággal becsülhetők meg.

Az ingatlanadó kapcsán információk szerint Gyurcsány Ferenc a szocialista képviselők előtt elismerte, hogy újabb adónemre költségvetési bevételi szempontból nincs szükség. Egyes szocialista politikusok szerint ez is az adórendszer átszabása ellen szól, mivel az ingatlanadó a kisebbik koalíciós párt nyomására összekötődött az egész rendszer módosításával.

Óvatosságra int viszont a helyzet megítélésében, hogy sajtóértesülések szerint a miniszterelnök a frakció előtt bejelenthette volna az ingatlanadó bevezetésének és a kormányzati negyed felépítésének elvetését, ám ezt mégsem tette meg. Ráadásul az SZDSZ-ben sem gondolják lefutott meccsnek az adócsatát: a kisebbik kormánypárt szerint június végéig meg kell hozni a politikai döntést - olvasható a Világgazdaságban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.