3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Azonnali hatállyal lemondott kedden a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja, a londoni központú Barclays bankcsoport vezérigazgatója, Bob Diamond, miután a cég a globális pénzügyi szolgáltatási szektorban irányadónak tekintett nagybani bankközi kamatok manipulálásának gyanújába keveredett, és rekord pénzbírságot kellett fizetnie.

A Barclays kedden a Londoni Értéktőzsdén (LSE) jelentette be Diamond távozását.

Bob Diamond

Előző nap a bank elnöke, Marcus Agius is lemondott, ő azonban a keddi tőzsdei közlemény szerint az új vezérigazgató kijelöléséig visszatér a Barclays-csoport igazgatótanácsának élére.

A brit bankszektort alapjaiban megrázó, teljes mértékben valószínűleg még fel sem göngyölített ügy előzményeként a brit pénzügyi felügyelet (FSA) feltárta, hogy a Barclays befektetési ágazatának kereskedői a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt manipulálták a globális, illetve az euróövezeti irányadó bankközi kamatlábakat, a Libort és az Euribort.

A manipuláció célja a hatósági gyanú szerint a pénzügyi válság előtt a Libor profitnövelő célú emelése volt, a válság elhatalmasodása után pedig a Barclays már inkább a bankközi hitelezés fő kamatlábának csökkentésével próbálkozott, igyekezve leplezni, hogy a cég milyen mértékű piaci stressz alatt állt.

A Libor -  London interbank offered rate - a naponta megállapított londoni bankközi kamatláb, amelyet a kereskedelmi bankok által saját nagybani hitelköltségükről beterjesztett becslések alapján rögzítenek londoni idő szerint minden kereskedési nap délelőttjén. Ez a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint a 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként; ez a világgazdaság teljes évi hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse.

Diamond ugyanakkor - keddi londoni sajtóértesülések szerint - "visszavágásra" készül, ugyanis állítólag "dühös", amiért az ügyben eljáró hatóságok csak a Barclays szerepére koncentrálnak, miközben már legalább húsz másik globális nagybank ellen is vizsgálat indult.

A keddi Financial Times bennfentes forrásait idézve azt írta, hogy Diamond - akit szerdán meghallgat a brit parlament alsóházának pénzügyi bizottsága - "potenciálisan kínos részleteket" hozhat nyilvánosságra a Barclays és a pénzügyi felügyeleti szervek közötti "ügyletekről", ha "nagyon megszorongatják".

A londoni gazdasági napilapnak nyilatkozó, az ügyet "jól ismerő" források szerint a felügyeleti hatóságok annak idején "pontosan tudták", hogy a Libor napi rögzítéséhez beterjesztett kereskedelmi banki hitelköltség-becslések nem azt a tényleges kamatszintet tükrözték, amelyen a bankok valójában hajlandók voltak egymásnak hitelezni a nagybani likviditáspiacon. A szabályozó intézmények azonban nem léptek közbe, tartva attól, hogy a hatósági fellépés még tovább destabilizálhatja az amúgy is pánik uralta piacokat.

Az ügyben mindenesetre már a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (SFO) is vizsgálódik. Az SFO még Diamond lemondása előtt bejelentette, hogy felvette a kapcsolatot a brit pénzügyi felügyelettel, és vizsgálja, hogy jogilag lehetséges-e bűnvádi eljárás megindítása a kamatmanipulációs botrányban érintett bankárok ellen.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!