6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az APEH ma tette közzé a 2008. évre vonatkozó ellenőrzési irányelveit, amelyek többek között az aktuális gazdasági folyamatokra, az adópolitikai célkitűzésekre, a jogszabályváltozásokra, továbbá a legnagyobb kockázatot jelentő adózói csoportokra figyelemmel szabályozzák az adóhatóság ellenőrzési tevékenységét. A főbb ellenőrzési területek közé tartozik az idei évben többek között a kereskedelem, a véndéglátás, a húsfeldolgozó-ipar és a gabona-vertikum. Mfor.hu tudósítás.

(Mfor-montázs)

Az APEH az idei évben tovább folytatja a feketegazdaság kifehérítését célzó intézkedéscsomagját. Új, törvényadta lehetőség és egyben kötelezettség, hogy az adóhatóság kockázatelemzéssel kiválasztja a jogelőd nélkül újonnan alakuló vállalkozások húsz százalékát, amelyeket ellenőrzési körébe von. Másik friss jogszabályi lehetőség a jövedelem- (nyereség)minimum alatt vallók ellenőrzése.

Szintén tovább folytatja az adóhivatal a feketefoglalkoztatás visszaszorítására irányuló ellenőrzéseit, csakúgy, mint a magánszemélyek vagyongyarapodásának vizsgálatát, közölte Szikora János APEH-elnök keddi sajtótájékoztatóján.

Méltányosságot kapnak az áfások


A fentieken kívül ugyancsak kiemelt figyelmet fordítanak a bevallási kötelezettségüket rendszeresen elmulasztó adózókra, valamint a magánnyugdíj-pénztári tagdíjak ellenőrzésére. Mivel az új törvényeknek köszönhetően számottevően egyszerűsödött a cégalapítás, és ezzel együtt nőtt a jogtalan előnyökre pályázók köre, az adóhatóság fokozottan vizsgálja a vezető tisztségviselők adózói életútját is. Több félnivalójuknak lesz tehát azoknak, akik már csődbe vittek néhány vállalatot.

Tevékenységi körökre lebontva, az előző év tapasztalati alapján az adóhivatal nagy figyelmet szentel a kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységet végző vállalkozások bevételi- és költségelszámolási vizsgálatára.

A húsfeldolgozó ágazat, valamit a baromfifeldolgozó, - termelő és -értékesítő vállalatok is biztos számíthatnak ellenőrzésekre. Miután rohamos mértékben előretört az e-kereskedelem, itt is kiemelt vizsgálatok lesznek az idén, akárcsak a számítástechnikai alkatrészek forgalmazóinál vagy éppen a gabonavertikumban.

Lehetséges az ellenőrök ellenőrzése


Fokozott ellenőrzések három területen, nevezetesen a gépjármű-kereskedelemben, az információtechnológiai szaktanácsadás és az egyéb információtechnológiai szolgáltatások terén működő vállalkozásoknál, továbbá az egészségügyi ellátással foglalkozóknál várhatók.

Nagy figyelmet fordít az APEH a 2006-ban bevezetett új adónemekkel (különadó, hitelintézeti járadék) kapcsolatos adókötelezettségek vizsgálatára, akárcsak a lánc-számlázásokra, valamint az országhatáron belüli és az azon túlnyúló körbeszámlázásos ügyletekre, értékesítési láncolatokra.

Nem hanyagolható el továbbá a magánszemélyek adókedvezményi feltételeinek érvényesülése - hangsúlyozta az APEH elnöke -, mint ahogy az illetékkötelezettségek és a szerencsejátékokhoz fűződő kötelezettségek teljesítése sem.

S mit tehetünk akkor, ha kétségünk támad affelől, hogy valóban az adóhatóság revizoraival állunk szemben? Ebben az esetben kérjük el az ellenőr megbízólevelét és szolgálati igazolványát. További könnyítés, hogy február 25-től magától az adóhatóságtól is megkérdezhetjük telefonon, hogy tényleg minket pécéztek-e ki az adóellenőrök vagy esetleg csúnya átverés áldozatai vagyunk, mint ahogy erre sajnálatos módon már volt példa. Nemsokára ez a szolgáltatás az interneten keresztül is elérhető lesz.

Mi várható jövőre?


A 2009-es ellenőrzések előreláthatóan az egészségügyi tevékenységet végző vállalatoknál (így például a fitneszkluboknál), a hulladékgazdálkodás- és kereskedelem terén, a takarítási tevékenységet végző vállalkozásoknál, valamint a pénzügyi szektorban (hitelközvetítők, hitelkihelyezők, brókerek, üzletviteli tanácsadást végző vállalkozások) várhatóak. Eddig is számos probléma adódott az őrző-védő tevékenységet végző adózóknál és az utazásszervezőknél, így jövőre minden bizonnyal ők sem fognak kimaradni a vizsgálódások fókuszából.

A jogszabályváltozásokhoz köthető egyéb feladatokkal kapcsolatban Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese kiemelte: az újonnan bevezetett áfa-kötelezettségek teljesítésének vizsgálata során kezdetben méltányosan fognak eljárni. Teszik ezt azért, mert számos ponton, így például a fordított adózással kapcsolatos rendelkezéseknél is több jogértelmezési probléma merült fel.

Az OEP által átadott adatok alapján az állami adóhatóság kiemelten ellenőrzi azoknak a magánszemélyeknek a járulékfizetési kötelezettségét, akik a nyilvántartás szerint nem jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Az APEH elnöke szerint körülbelül 400 magánszemélynek kell tisztáznia adatait ebben a körben. (Ez a szám természetesen nem  azt jelenti, hogy csupán ennyi "potyautas" létezik Magyarországon.)

A fakitermelők csaltak legkevésbé


A 2007. évi ellenőrzésekkel kapcsolatban Szikora János megjegyezte, hogy összesen 356, 7 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel az APEH, a kivetett szankciók összege pedig meghaladta a 212 milliárd forintot. Kiemelt figyelmet fordítottak az ÁFA-minimalizálókra, csakúgy mint a tb-járulékok ellenőrzésére és a vagyonosodási vizsgálatokra. Kisebb mértékben ugyan, de vizsgálták a fakitermelést, illetőleg -feldolgozást is.

Mint kiderült, a legtöbben ez utóbbi szektorban tartják be a szabályokat. A tavalyi, központosított ellenőrzések keretében az APEH az egyes cégcsoportok vizsgálatára helyezte a hangsúlyt, amelynek során megpróbálták kiszűrni a gazdasági életből a fiktív vállalatokat, valamint azokat a fantom- és alvó cégeket, amelyeknél igen gyakori a tulajdonos-, ügyvezető-, illetőleg székhelyváltoztatás.

A központosított ellenőrzések többek között a számítástechnikai alkatrész kereskedelem, a takarítási szolgáltatás, az autókereskedelem, az ingatlanforgalmazás, valamint az elektromos háztartási cikkek kereskedelméhez kötődnek a leggyakrabban.

Tavaly 225 ügyben folytatott vizsgálatokat az adóhatóság, ezek során 748 adózót ellenőrzött; a 372 befejezett vizsgálat alatt 17,2 milliárd forintos adókülönbözetet tárt fel. Ezenkívül több mint 1200 törvényességi felügyeleti eljárást és közel 500 adószám-felfüggesztést kezdeményeztek a szakemberek.

Simon Rita

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!