2016. április 14. 09:25

Az NGM államtitkára szerint lényeges kérdés a képzettség, a gazdasági növekedés akadálya is lehet a képzett munkaerő hiánya.

Az Irinyi-tervvel azt szeretnénk elérni, hogy a különböző ipari ágazatok kiegyensúlyozottan fejlődjenek - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: az Irinyi-terv révén kiegyensúlyozott, egységesen erős, dinamikus fejlődést biztosító ipari struktúrát szeretnének.

Lepsényi István a műsorban szólt arról, hogy a februári adatok alapján a feldolgozóipar jól teljesít a 7,5 százalékos növekedésével, az autógyártás 4,8 százalékkal bővült, némileg elmaradva a korábbi magas ütemtől, és pozitívnak ítélte a beszállítóipar dinamikus, 9,9 százalékos emelkedését.

Az államtitkár hangsúlyozta: a beszállítóipart kell erőteljesebben fejleszteni, hamarosan megjelenik az az integrátori pályázat, amely segíti a beszállítókat abban, hogy a nagyvállalat közreműködésével az elméleti és a gyakorlati tudást megszerezzék.

Lepsényi István a foglalkoztatás területén lényegesnek kérdésnek nevezte a képzettséget, mint érvelt, jól látható, hogy a munkanélküliség és a képzettség között szoros összefüggés van. Kijelentette: a gazdaság fejlődésének ma már majdnem akadálya a képzett munkaerő hiánya.

MTI