2013. február 28. 11:52

A Magyar Lízingszövetség adatai alapján a hazai lízingpiacon tavaly 2 százalékkal 351 milliárd forintra bővült az új kihelyezések állománya az előző évhez képest - mondta Lévai Gábor, a lízingszövetség főtitkára csütörtökön Budapesten, a szervezet sajtótájékoztatóján.

A szövetség adatai szerint a lízingcégek által kezelt teljes portfólió közel 20 százalékkal csökkent, így 2012 végén 1570 milliárd forintot tett ki.

A főtitkár kiemelte: a lízingpiaci üzletágak közül az elmúlt év egyértelmű győztese a flottafinanszírozás volt, minden ötödik eladott hazai új autó és ezen belül minden negyedik céges gépkocsi flottafinanszírozás keretében kelt el.

Az új eszközök aránya már meghaladja a válság kitörése előtti szintet, finanszírozott értékben közel 80 százalék, miközben a 2012-ben kötött szerződések között (finanszírozott összeg alapján) 60 százalék feletti a pénzügyi lízing, és 20 százalék alatt van a hitelek aránya. A teljes portfólión belül még több mint 40 százalék a hitelszerződések aránya.

Lévai Gábor elmondta: az ügyfelek mintegy fele kis- és közepes vállalkozás, de 2012-ben nőtt a nagyvállalati és a lakossági ügyfelek aránya is. Hozzátette: az egyes lízingpiaci szegmensek nagyon eltérő pályát futottak be a válság kitörése óta, az elmúlt év egyértelmű nyertese a flottafinanszírozás volt, emellett a gép-berendezés finanszírozás bővült. Az autós területen nőtt, a többi szegmensben a válság előtti szinten maradt az önrészek nagysága.

A flottán kívüli gépjármű-finanszírozás 17 százalékkal csökkent, ezen belül is 24 százalékkal esett vissza a használt, és 8 százalékkal az új autók finanszírozása. 2012-ben a lízingcégek mintegy 80 milliárd forintot helyeztek ki ebben az üzletágban.

A tavaly megkötött szerződéseknél tovább csökkent a hitelszerződések hányada, viszont markánsan nőtt a nyílt végű pénzügyi lízing aránya, ami már a teljes új állomány 17 százalékát teszi ki.

A flottafinanszírozás 31 százalékkal bővült 2012-ben, mind a tavaly megkötött szerződések számát, mind a finanszírozott összeget tekintve, és ezzel megközelítette a 2008-as évi rekordszintet.

A főtitkár kiemelte: az újonnan kötött szerződéseken belül az operatív lízing aránya megközelíti, a teljes portfólión belül pedig meghaladja a 90 százalékot. Az átlagos önerő mértéke - bár az elmúlt időszakban emelkedett - még mindig ennél a finanszírozási formánál a legalacsonyabb.

A haszonjármű finanszírozás (teherautó és busz finanszírozás) 20 százalékkal csökkent. Az új teherautók és buszok területén 7 százalékos mérséklődést lehetett tapasztalni, a használtak esetében viszont több mint 50 százalékos volt a visszaesés. A kihelyezés összege így 2012-ben 74 milliárd forint volt ebben az üzletágban, mintegy 5200 lízingszerződést írtak alá ebben a szegmensben.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.