TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Magyar Lízingszövetség adatai alapján a hazai lízingpiacon tavaly 2 százalékkal 351 milliárd forintra bővült az új kihelyezések állománya az előző évhez képest - mondta Lévai Gábor, a lízingszövetség főtitkára csütörtökön Budapesten, a szervezet sajtótájékoztatóján.

A szövetség adatai szerint a lízingcégek által kezelt teljes portfólió közel 20 százalékkal csökkent, így 2012 végén 1570 milliárd forintot tett ki.

A főtitkár kiemelte: a lízingpiaci üzletágak közül az elmúlt év egyértelmű győztese a flottafinanszírozás volt, minden ötödik eladott hazai új autó és ezen belül minden negyedik céges gépkocsi flottafinanszírozás keretében kelt el.

Az új eszközök aránya már meghaladja a válság kitörése előtti szintet, finanszírozott értékben közel 80 százalék, miközben a 2012-ben kötött szerződések között (finanszírozott összeg alapján) 60 százalék feletti a pénzügyi lízing, és 20 százalék alatt van a hitelek aránya. A teljes portfólión belül még több mint 40 százalék a hitelszerződések aránya.

Lévai Gábor elmondta: az ügyfelek mintegy fele kis- és közepes vállalkozás, de 2012-ben nőtt a nagyvállalati és a lakossági ügyfelek aránya is. Hozzátette: az egyes lízingpiaci szegmensek nagyon eltérő pályát futottak be a válság kitörése óta, az elmúlt év egyértelmű nyertese a flottafinanszírozás volt, emellett a gép-berendezés finanszírozás bővült. Az autós területen nőtt, a többi szegmensben a válság előtti szinten maradt az önrészek nagysága.

A flottán kívüli gépjármű-finanszírozás 17 százalékkal csökkent, ezen belül is 24 százalékkal esett vissza a használt, és 8 százalékkal az új autók finanszírozása. 2012-ben a lízingcégek mintegy 80 milliárd forintot helyeztek ki ebben az üzletágban.

A tavaly megkötött szerződéseknél tovább csökkent a hitelszerződések hányada, viszont markánsan nőtt a nyílt végű pénzügyi lízing aránya, ami már a teljes új állomány 17 százalékát teszi ki.

A flottafinanszírozás 31 százalékkal bővült 2012-ben, mind a tavaly megkötött szerződések számát, mind a finanszírozott összeget tekintve, és ezzel megközelítette a 2008-as évi rekordszintet.

A főtitkár kiemelte: az újonnan kötött szerződéseken belül az operatív lízing aránya megközelíti, a teljes portfólión belül pedig meghaladja a 90 százalékot. Az átlagos önerő mértéke - bár az elmúlt időszakban emelkedett - még mindig ennél a finanszírozási formánál a legalacsonyabb.

A haszonjármű finanszírozás (teherautó és busz finanszírozás) 20 százalékkal csökkent. Az új teherautók és buszok területén 7 százalékos mérséklődést lehetett tapasztalni, a használtak esetében viszont több mint 50 százalékos volt a visszaesés. A kihelyezés összege így 2012-ben 74 milliárd forint volt ebben az üzletágban, mintegy 5200 lízingszerződést írtak alá ebben a szegmensben.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.