2008. március 20. 11:59

A növekvő kötvénypiaci prémiumok miatt nőtt a valószínűsége, hogy az MNB legközelebbi kamatdöntésekor emeli az irányadó kamatot - vélekedett Csáki Csaba, a monetáris tanács tagja, a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva.

A csütörtökön közzétett interjúban Csáki úgy fogalmazott: egy kamatemelés valószínűsége nemhogy halványult, inkább erősödött. Ha cselekszünk, annak kompenzálnia kell a magasabb kockázati prémiumot, amely a kötvényhozamok és az alapkamat szintje közötti különbségben mutatkozik - idézte Csáki szavait az interjút közlő Reuters.

Az MNB Monetáris Tanácsa legközelebb március 31-én dönt az irányadó kamatról.

Jelenleg a jegybanki alapkamat 7,5 százalék, de az államkötvények hozama a tömeges eladások nyomán erősen emelkedett: csütörtökön a 2012/C-jelű államkötvény hozama 8,70-8,90 százalék volt.

Csáki elmondta: a pénzügyminisztérium inflációs előrejelzésének 5,9 százalékra emelése 4,8 százalékról - amely egybevág a jegybanki és piaci prognózisokkal - szintén a kamatemelés esélyét erősíti. "Az árstabilitás mindenképpen elérendő és védendő, mivel ez a legfőbb célunk" - jelentette ki Csáki.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.