2008. március 20. 11:59

A növekvő kötvénypiaci prémiumok miatt nőtt a valószínűsége, hogy az MNB legközelebbi kamatdöntésekor emeli az irányadó kamatot - vélekedett Csáki Csaba, a monetáris tanács tagja, a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva.

A csütörtökön közzétett interjúban Csáki úgy fogalmazott: egy kamatemelés valószínűsége nemhogy halványult, inkább erősödött. Ha cselekszünk, annak kompenzálnia kell a magasabb kockázati prémiumot, amely a kötvényhozamok és az alapkamat szintje közötti különbségben mutatkozik - idézte Csáki szavait az interjút közlő Reuters.

Az MNB Monetáris Tanácsa legközelebb március 31-én dönt az irányadó kamatról.

Jelenleg a jegybanki alapkamat 7,5 százalék, de az államkötvények hozama a tömeges eladások nyomán erősen emelkedett: csütörtökön a 2012/C-jelű államkötvény hozama 8,70-8,90 százalék volt.

Csáki elmondta: a pénzügyminisztérium inflációs előrejelzésének 5,9 százalékra emelése 4,8 százalékról - amely egybevág a jegybanki és piaci prognózisokkal - szintén a kamatemelés esélyét erősíti. "Az árstabilitás mindenképpen elérendő és védendő, mivel ez a legfőbb célunk" - jelentette ki Csáki.

MTI/Menedzsment Fórum