4p

Június 2-ig kell benyújtaniuk adóbevallásukat az APEH felé az egyszeres és kettős könyvvitelt vezető adózóknak – a 2007. évi társasági adóról, a különadóról, valamint a hitelintézeti járadékról. Az mfor.hu a legfontosabb tudnivalókat foglalta össze.

Két napot nyertek a vállalkozások (Mfor-montázs)

Bevallási nagyüzem van május 31-én, mivel azonban idén hétvégre esik két nap haladékot kapnak az egyszeres és kettős könyvvitelt vezető adózók. Ezen kívül bevallást kell készíteni az eva-ról, (0743), a 2007. üzleti évi innovációs járulékról, és a 2008. üzleti évi innovációs járulékelőlegről, továbbá a járulékkötelezettségről is (0849).

A vállalkozásoknak be kell fizetni a társasági adót, az eva-t, a szakképzési hozzájárulást, innovációs járulékot, az innovációs járulékelőleget, a különadót, valamint a hitelintézeti járadékot. (A fenti kötelezettségek esetében is a  végső határidő május 31. lett volna, de miután ez a nap hétvégére esik, ezért június 2-án 24 óráig is postára lehet adni a bevallást.)

Ettől függetlenül, nincs akadálya annak, hogy korábban nyújtsuk be a bevallásunkat, akár papíralapon, akár elektronikus úton, sőt, az adóhatóság különösen azoknak javasolja, hogy igyekezzenek, akiknek visszaigényelhető adójuk van, mivel így korábban hozzájutnak az őket megillető összeghez.

Az APEH ugyanis a bevallás beadásától (hibás bevallás benyújtása esetén annak kijavításától) számított harminc napon belül, legkorábban március 1-től köteles utalni a visszajáró összeget az adózónak. Ellenben akik elektronikus úton teljesítik a bevallási kötelezettségüket, azok számára február 1-jétől nyílt meg a visszaigénylés lehetősége. Az e-adóbevallás lehetőségére az ingyenes okmányirodai regisztrációt követően van lehetőség, hívják fel folyamatosan a figyelmet az APEH munkatársai. 

Sokan elvétik a határidőket 

Nem szabad megfeledkeznünk továbbá az adótörvények által előírt egyéb kötelezettségekről, úgymint a transzferár-dokumentáció elkészítésének szükségességéről, a veszteségelhatárolás iránti kérelem benyújtásáról, valamint a jövedelem- (nyereség) minimum szabályának megfelelő alkalmazásáról sem.

A társaságiadó-törvény 2007. július 1-jétől hatályos módosítása értelmében ugyanis azoknak az adózóknak, akiknek adózás előtti eredményük vagy adóalapjuk közül a nagyobb érték nem éri el az úgynevezett jövedelem- (nyereség) minimumot, választásuk szerint nyilatkozatot tesznek, amellyel az alkalmazott költségelszámolást tárják fel, vagy a jogszabályban foglaltak alkalmazásával a jövedelem- (nyereség) minimumot tekintik adóalapnak a második félévre vonatkozóan, és ezután kalkulálják és fizetik meg a társasági adót.

A transzferár-dokumentáció elkészítésével kapcsolatban Veszprémi István, a Deloitte Zrt. Adótanácsadási üzletágának igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy azt legkésőbb a társasági adóbevallás benyújtásáig kell elkészíteni és megőrizni. Korábbi időpontban el lehet készíteni, a késedelem viszont mulasztási bírságot vonhat maga után.

Így például, ha a társasági adóbevallásunkat május 28-án készítjük el, a transzferár-dokumentációt akkor sem csinálhatjuk később, ha még a törvényi határidőn belül vagyunk, tette hozzá az adószakértő.

Mintegy 380 ezer adózót érint a 2007. évre vonatkozó társasági adó bevallása. Ebből elektronikus úton május 23. napjáig közel 40 ezren teljesítették kötelezettségüket, mutatott rá Gera-Badics Rita, az APEH sajtóreferense. Habár az időből még nem futottunk ki, azért nem árt vigyázni a határidőkkel, mert a tavalyi évben például a társasági adóalanyok közel 8 százaléka adta be késve a bevallását. Akik idén hasonló módon járnak el, azok már megemelt mulasztási bírsággal kell, hogy számoljanak, január elején ugyanis az adózók esetén 200 ezer forintról 500 ezerre növekedett annak maximális értéke.

Ne felejtsük el aláírni a bevallást! 

"Megjegyezzük, hogy a társasági adóbevallások esetében az elmúlt évben jelentős volt azon bevallások száma, amelyek az APEH belső feldolgozó rendszerében definiált hibavizsgálati szempontoknak nem teljeskörűen feleltek meg", mondta el az mfor.hu-nak Gera-Badics Rita.

Más szóval, gyakran vétünk a bevallás elkészítésénél. Ezen hibák azonban nem a társasági adókötelezettségek kiszámításánál, hanem általánosságban a társasági adóbevallás részét képező mérlegadatok kitöltésénél voltak jellemzőek, hangsúlyozta az adóhivatal sajtóreferense.

Amennyiben pedig adó-, illetőleg adóalapkedvezményt kívánunk igénybe venni, úgy idejében gondoskodnunk kell a megfelelő igazolások és bizonylatok beszerzéséről, tanácsolta Veszprémi István.

Előfordul továbbá, a társasági adóalanyok körében is, hogy elfelejtik aláírni a bevallásukat. Jó, ha tudjuk, hogy az aláírás nélkül benyújtott bevallást az adóhatóság mindaddig nem tekinti érvényesnek, amíg azt az adózó utólag nem pótolja.

Simon Rita

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!